Felhívás!

Röviden

Lassan halad

A sepsiszentgyörgyi városháza június 28-án indított egy kulturális igényfelmérést abból a célból, hogy a település kulturális stratégiáját aktualizálni tudják. A kéthetes konzultáció idejét most meghosszabbították, egyúttal arra kérve a lakosságot, hogy fogadják bizalommal a házról-házra járó önkéntes kérdezőbiztosokat, működjenek együtt a cél érdekében.

A kulturális igényfelmérés a múlt héten zajlott, és egy hét szünet után, jövő héttől a hónap végéig folytatódik. „Nem az előzetes elképzelések szerinti ritmusban haladnak a kérdezőbiztosok, a felkeresett lakosok némileg zárkózottabbak, talán a koronavírus miatt is, de azért is, mert egy hosszabb kérdőívről van szó” – magyarázta Vargha Fruzsina alpolgármester. Így az eredeti kéthetes konzultációs időszakot még megtoldottuk két héttel. Nem az a cél, hogy minél többeket megkérdezzenek, hanem a reprezentativitás, azaz hogy minden társadalmi csoport képviselőit elérjék. 1200 embert keresnek meg majd, lefedve a megyeszékhely teljes területét, minden városnegyedet, illetve a csatolt településeket, Kilyént, Szotyort, Szépmezőt is.

A felmérésre azért van szükség, mert 2022-ben lejár a város kulturális stratégiája, az új megtervezéséhez tudni kellene, milyen igényeknek kell megfelelni, mik a lakók kultúrafogyasztási szokásai, milyen az ízlésük különböző területeken stb.

A kérdőív kiértékelése után kapott kép az intézményeknek is segítségére lehet, melyeknek amúgy is céljuk az elért közönségüket növelni, újabb közönséget bevonni, ám ahhoz tudni kell, milyen módon közelíthetők meg, milyen az ízlésük. (bt) 

Megrekedt a munkaerőpiac

Nemcsak a munkanélküliségi mutató, hanem az állások száma is stagnál Kovászna megyében. Hónapról hónapra ugyanazokra a munkahelyekre keresik a megfelelő munkatársakat a cégek. Jelenleg 136 állást írtak ki, most is – akárcsak korábban – főként a csomagoló- és textiliparban vannak helyek, leginkább szakképzetlen személyek számára. Ezt követi az építőipar és a vendéglátás, előbbiben szakmunkásokat és segédmunkásokat keresnek, a vendéglők pedig szakácsokat, segédszakácsokat, felszolgálókat, pincéreket alkalmaznának. Továbbra is kevés munkahely van diplomások részére, diákmunkát pedig egyáltalán nem hirdetnek a háromszéki cégek. (bi) 

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.