Hirdetés
Hirdetés

Röviden

Dupláját gyűjtötték

Lezárult a Szívből jövő könyvajándék program, melyet a Bod Péter Megyei Könyvtár kezdeményezett februárban. A megyei könyvtárhoz csatlakozott a kézdivásárhelyi Báró Wesselényi Miklós Városi Könyvtár is. A cél az volt, hogy mintegy 1500 gyereknek ajándékozzanak könyveket, a két hónap alatt gyűjtött kiadványok szétosztása jelenleg is zajlik. A megyei könyvtár összesítése szerint a különböző egyesületek és magánszemélyek 1600 könyvet gyűjtöttek össze, eddig 700 gyerek kapott könyvet az adományokból, a közel 100 adományozó személy mellett 4 osztályközösség, egy-egy baráti társaság, felekezeti gyülekezet, könyvkiadó és testvértelepülés is csatlakozott a kezdeményezéshez. További 1500 könyv, amelyeket magyarországi lelkes adományozók ajánlottak fel, májusban érkezik a könyvtárba. Az adománygyűjtést az őrkői Superar gyermekkórus (képünkön) zenés műsorral köszönte meg.(bi) 

Támogatásra várnak

Romániában évente 2 millió tonna krumpli szükséges a belső fogyasztás lefödéséhez. Jelenleg ennek a mennyiségnek alig 40 százalékát termelik meg a hazai gazdák – főként Háromszéken, Hargita és Szeben megyékben –, a fennmaradó 60 százalék importból származik. Bár Románia a hatodik helyen áll az Európai Unióban, ami a burgonyatermesztést illeti, nem tudja lefedni a hazai fogyasztást. Ennek oka egyrészt a költséges krumplitermesztés, 1 hektár megművelése évi 15–20 ezer lej befektetést igényel, másrészt az ágazat az elmúlt 30 évben nem kapott hathatós állami támogatást, ezért sok kis és közepes gazda lemondott a burgonyatermesztésről. Könczei Csaba parlamenti képviselő, mezőgazdasági szakember emlékeztetett: elkészült egy országos stratégia, amelyet betartva el lehetne érni, hogy 2030-ban már ne legyen szükség burgonya-behozatalra. Ehhez többek között ellenőrzött klímájú raktárak építésére van szükség, amely által normális körülmények között lehetne tárolni, és egész évben piacra vinni a pityókát, így a gazda nem kényszerülne arra, hogy ősszel dömpingáron szabaduljon terményétől. (kzs) 

Száguldozó erdővidékiek

Barót tanácsosai megfékeznék a városban az autóval gyorsan hajtókat. Egyelőre még nem világos, hogy miképp tennék, de az áprilisi tanácsülésen több javaslat is elhangzott. Az egyébként létező és valóban aggasztó, balesetveszélyes jelenségre Zsombori Csaba független tanácsos hívta fel a figyelmet. Szóba került, hogy bizonyos helyekre fekvőrendőröket helyeznének ki, ám Barót polgármestere, Benedek-Huszár János azt mondta, nem hisz a fekvőrendőrök hasznosságában, azokat amolyan tipikus „kelet-európai” megoldásoknak látja. Szerinte a megoldás az önmérséklet kellene legyen az autósok részéről. Zsombori Csaba elmondta, hogy ő maga Amerikában is látott fekvőrendőröket, igaz, nem ilyeneket, mint nálunk, de vannak ott is. Megjegyezte, akár az úttestre festett háromdimenziós képekkel is lehetne próbálkozni, ám tény, hogy valamit kellene tenni, mert, ha baleset történik, akkor a tanácsosokat is terhelheti felelősség. Cséki Péter bibarcfalvi tanácsos csellel próbálja rávenni a gyorshajtókat a lassításra, villant a szembejövőknek, minta radar lenne a közelben. (bf) 

Csalás és okirat-hamisítás miatt nyomoznak

A Kovászna Megyei Rendőr-főkapitányság gazdasági bűncselekményekkel foglalkozó osztálya három helyszínen – két cég székhelyén és egy magánszemély otthonában – tartott házkutatást kedden egy csalással és okirat-hamisítással kapcsolatos ügyben. A rendőrség szerint a gyanúsítottak magán- és jogi személyeket tévesztettek meg tanácsadói szerződéshez tartozó dokumentumok meghamisításával, annak érdekében, hogy finanszírozáshoz jussanak, vagy hozzáférjenek közpénzből finanszírozott támogatásokhoz. A becsült kár körülbelül 240.000 lej. Márciusban ugyanebben az ügyben két másik házkutatást is tartottak. (fá) 

Jóváhagyott zászlók

Az RMDSZ javaslatára döntött ma a kormány: a két Kovászna megyei önkormányzat, Kökös és Kovászna város saját zászlót használhat – nyilatkozta Cseke Attila közigazgatási miniszter. Kovászna zászlaja fehér mezőben a város címerét ábrázolja. Kovászna címere kék, rajta zöld dombokon zöld fenyővel, mellette arany Nap és ezüst Hold. A címer alján, vörös mezőben ezüst ásványvízforrás található, a címer alatt és fölött, románul és magyarul a „KOVÁSZNA VÁROS” szavak találhatóak. Kökös zászlaja fehér zöld függőleges sávval, és a városi címert ábrázolja. A város címere kék, a felső részében aranyhidat, az alsó részében pedig vörös háttérben két aranyszínű kököságat ábrázol.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások