Felhívás!

Röviden

Újabb Pfizer-oltóvonalak

Mától a megyében az eddigieknél kettővel több oltóvonal áll a koronavírus elleni immunizálást választók rendelkezésére: Baróton az oltóközpontként berendezett régi sportcsarnokban, Bodzafordulón a bredéti kultúrotthonban a 65 év felettieket, a krónikus betegeket és a fogyatékkal élőket a Pfizer-vakcinával is oltják, mindamellett hogy ugyanitt az eddigi oltóvonalak is működnek az AstraZeneca vakcinával. A Covid19-oltással kapcsolatos tevékenységeket koordináló országos bizottság (CNCAV) közleménye szerint az országban összesen 130 hasonló oltásközpont (vagy oltóvonal) nyílik március 1-jétől, melyekben naponta 60 embert fogadhatnak. Ugyanakkor március 10-éig folytatódik a tanügyi személyzet immunizálása is: az 55 alattiak az Astra Zeneca vakcinát, az 55 év felettiek a Pfizer BioNTech gyártmányát igényelhetik. 

Nőtt a munkanélküliek száma

A Kovásznai Megyei Munkaerő-foglalkoztatási hivatal Szentgyörgyről és környékéről 1582 munkanélkülit tart számon – ez jelentős növekedést jelent. Erdővidéken is sokan vannak (1142), a sort Kézdivásárhely és környéke folytatja (815), Kovásznán és környékén 502 állástalant tart nyilván. A legnagyobb munkanélküliséget felmutató helységek Előpatak (19%), Bacon (16%), Bölön (14%), Esztelnek (10%) 

Újra igényelhető a SIC Card

Újra lehet igényelni a SIC Card – Székelyföldi Diákigazolványt. Az iskolák részleges újraindulásával a diákigazolvány működtetői a kártyaregisztrációt is újraindítják a www.diakigazolvany.ro oldalon. „Bár 2020-ban a járványügyi helyzet miatt az utazások, a fesztiválok és sok helyi vállalkozással való partnerség is elmaradt, 2021-ben szeretnénk teljes erővel újraindítani a kártyát. Új arculattal, a diákokat megszólító kedvezményekkel és nyereményjátékokkal készülünk” – jelentette ki Zsigmond József, a SIC Card ötletgazdája és a sepsiszentgyörgyi Centrum Studiorum Egyesület elnöke.

Az elemi osztályokban a vírus

Mint az elmúlt héten is, változatlanul a sárga forgatókönyv szerint zajlik az oktatás a megyeszékhelyen, továbbá Nagyborosnyó községben (Nagyborosnyó, Kisborosnyó, Lécfalva és Feldoboly helységekben), Zágonban és Papolcon, azaz ezeken a településeken csak a bölcsődések, óvódások, elemisták, nyolcadikosok és a végzős középiskolások látogatják a tanintézményeket, a többi évfolyam online tanul. A megye többi részében a zöld forgatókönyv érvényes. Vörös, azaz 3 fölötti fertőzési mutatójú helység nincs a megyében, de mint már korábban közöltük, egy-egy osztály a zágoni elemi iskolában, a szentgyörgyi Mikes Kelemen Elméleti Líceumban, a Váradi József Általános Iskolában, a Református Kollégiumban és a múlt héttől a Mihai Viteazul Líceumban, illetve a baróti Gaál Mózes-iskolában a tanulók vagy a pedagógus koronavírus-érintettsége miatt e héten online oktatásra kényszerül. (bt) 

Járványügyi razzia

Számos rendellenességet észlelt a Kovászna megyei rendőrség csütörtökön és pénteken a járványügyi intézkedések betartásának ellenőrzése során. Csütörtökön 13 kereskedelmi egységet, egyéni vállalkozót vettek górcső alá, húsz helyszínen – éttermekben, teraszokon, parkokban – és 5 személyszállító járművön tartottak razziát. Az ellenőrzések során 679 személyt igazoltak, és 41 bírságot osztottak 8 ezer lej értékben. Pénteken 8 vállalkozást kerestek fel hasonló céllal, és 24 helyszínen, valamint 12 közszállítási járművön 698 személyt ellenőriztek, és 53 bírságot róttak ki 14,2 ezer lej értékben. (tt) 

Több fát szállított

Csütörtökön a rendőrök az erdészekkel közösen végeztek ellenőrzéseket Kovászna, Zágon, Barátos, Kommandó, Zabola, Nagyborosnyó és Réty határában. A 11-es országúton, Rétyen igazoltattak egy sofőrt, aki egy vállalkozónak szállított farönköket. A mérésnél kiderült, hogy a járgány utánfutóján több fa volt, mint ami a kísérőpapíron szerepelt, azt is megállapították, hogy az iratok nem voltak szabályosan kitöltve. A szállítót 4 ezer lejre bírságolták, és elkobozták a pluszban lévő fát, ami az illetékes erdészethez került. (tt)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.