Felhívás!

Röviden

Kígyó az udvaron

A csendőrség Facebook-posztban közölte, hogy a 112-es segélyhívó számon riasztotta őket egy megriadt megyeszékhelyi lakos, aki kígyót talált lakása udvarán. A helyszínre az egyenruhások egy biológus kíséretében szálltak ki, és a befogott csúszómászót természetes környezetében bocsátották szabadon.

 

Rablót fogtak

Európai elfogatóparancsot érvényesítettek csütörtökön Esztelneken. A letartóztatott férfi ellen Németország adott ki körözést rablótámadás vádjával.

 

Tehetetlen az unió!

Az Európai Unió tehetetlensége miatt szintet lépett Romániában a magyarellenesség, írták közleményükben id. Lomnici Zoltán, az Emberi Méltóság Tanácsának elnöke és Fejér László Ödön, az RMDSZ szenátora. „Nemzetközi összefogást kezdeményezünk a Romániában tapasztalható és az államfő által irányított kisebbségi diszkrimináció ellen” – szögezték le.

 

Gálaműsor a Facebookon

Idén 18. alkalommal részesítette alkotói ösztöndíjban a 35 év alatti romániai magyar alkotókat a Communitas Alapítvány. Irodalom, vizuális művészetek, zeneművészet, színházművészet, illetve film, televízió, rádió és multimédia területén lehetett elnyerni az egyéves ösztöndíjat, amelynek keretében az alkotók havonta 900 lejt kapnak. A rendkívüli egészségügyi helyzetre való tekintettel idén a gálát a virtuális térben, Facebookon tartották meg a szervezők. Többek között irodalmi ösztöndíjban részesült a kézdivásárhelyi Ugron Nóra is.

 

Indulnak-e a buszok?

Helyreáll-e a szükségállapot lejártával a településközti rendszeres autóbuszjárat? – tettük fel a kérdést Grüman Róbertnek. A megyei tanács alelnöke azt mondja: a buszokat tulajdonképpen hatóságilag nem állították le, hanem több vállalkozó jelezte, hogy a szükségállapot alatti kijárási korlátozások miatt az utasszám gyakorlatilag nullára csökkent, ezért leálltak. Az elindulás „fordított sorrendben” várható: ha feloldják a korlátozásokat, és lesz utas, egyenként beindulnak a járatok, véli Grüman.

 

Koronavírus – hétvégi összesítő

Az Országos Közegészségügyi Intézet jelentése szerint Kovászna megyében vasárnap 228 volt az igazolt koronavírus-fertőzöttek száma, olvashattuk a prefektúra közleményében. A járvány kezdete óta 164 személyt minősítettek gyógyultnak megyénkben. 39, koronavírussal fertőzött személy áll kórházi kezelés alatt, a közleményig eltelt 24 órában fertőzött személyt nem utaltak be kórházi kezelésre, és nem is távoztak gyógyultak.

A megyében eddig 3494 tesztet végeztek el, 121 személy van intézményes karanténban, őket vizsgálják; további 246 személy tartózkodik lakhelyi elkülönítésben. Az elmúlt 24 órában 37 személy távozhatott karanténból, 20 pedig lakhelyi elkülönítésből.

A közlemény beszámolt a rendőrség és csendőrség által teljesített szolgálati megbízatásokról is: 24 óra alatt tíz bevetésen vettek részt intézményes karantén-helyeken, két esetben karantént elhagyókat azonosítottak, egy esetben szabálysértők után nyomoztak, 9 kereskedelmi társaságot ellenőriztek.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.