Röviden

Néptáncos képzés

Negyvenöt erdélyi hivatásos néptáncos képzését kezdte meg a Magyar Táncművészeti Egyetem marosvásárhelyi és nyíregyházi kihelyezett tagozatán. Marosvásárhelyen a sepsiszentgyörgyi, a csíkszeredai és a marosvásárhelyi hivatásos néptánc együttesek tagjai iratkozhatnak be. A képzés a magyar állam által biztosított térítésmentes formában zajlik. A Marosvásárhelyen induló hároméves egyszeri képzésben 36 felsőfokú végzettséggel nem rendelkező néptáncos vehet részt táncos és próbavezető szakon, esti tagozaton. Az oktatás rendjét úgy alakítják ki, hogy ne zavarják a székelyföldi hivatásos népi együttesek műsorrendjét. A képzés egyes elméleti tárgyait a Sapientia erdélyi-magyar tudományegyetem tanárai tartják. A marosvásárhelyi képzés résztvevői tanulmányaik végeztével a Magyar Táncművészeti Egyetem BA szintű oklevelét szerezhetik meg Romániában egyedülálló módon, magyar néptánc szakirányon. Emellett lehetőségük nyílik majd mesterképzésre is a későbbiekben.

 

Araszolgat az integrációs stratégia

2023-ig 50 szociális lakást építene fel Sepsiszentgyörgy az Őrkőn, a Sepsi GAL akciócsoport közreműködésével, európai finanszírozással. Az európai pályázat 7 millió lejes támogatásából nemcsak az infrastruktúrát fejlesztik – erre 4,5 millió euró van előirányozva – hanem nevelő célzatú és a szociális-egészségügyi integrációt szolgáló programokat is bonyolítanak majd a város több hátrányos helyzetű övezetében, az Őrkőn kívül a Csíki negyedben és Szépmezőn is, a marginalizált közösségek felzárkóztatását szem előtt tartva.

Ami a lakásokat illeti, egyelőre a megvalósíthatósági tanulmányon dolgoznak az illetékesek, a tervekkel az önkormányzat majd részt vesz a Sepsi GAL által meghirdetett pályázaton. Csakhogy ez is jócskán csúszhat még időben, hiszen a finanszírozás módszertanát sem hagyták jóvá még a minisztériumban, ahol az európai pályázatokat kezelik.

Az integrált stratégiai terv magába foglalja még az utcák modernizálását, a közösségi ház bővítését, egy Csíki negyedi tanácsadó központ megépítését illetve a szépmezői tömbházak felújítását.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.