Felhívás!

Röviden

Még 26-an átcsúsztak az érettségin

Országos szinten az óvások elbírálása után 67,2-ről 69,1%-ra nőtt a sikeresen érettségizők aránya, megyei szinten pedig 58,41-ről 60,68-ra nőtt ez a szám. Továbbra sincs tízes átlag a megyénkben, és a legjobban teljesítő líceumok sorrendje sem változott.

Összesen 47.999 dolgozatjeggyel voltak elégedetlenek a végzősök, így megfellebbezték azokat. A minisztérium szerint átlagosan 0,53 ponttal nőttek a jegyek. Megyénkben románból 147-en, magyarból 50-en, 17-en történelemből, 57-en matematikából, 80-an szakjuknak megfelelő választott vizsgatantárgyból akartak jobbat, az újrajavítás után románból 13 diák érte el legalább az 5-öst, magyarból 5, a szaknak megfelelő kötelező tantárgyból 10-en mentek át, a választottból pedig 2-en. Az idei évfolyam végzőseinek 66,6%-a, míg az előző évfolyamokból idén vizsgázók 23,08%-a szerezte meg érettségi bizonyítványát.

Román tagozaton most így alakulnak a számok az előzetes eredményekhez képest: 70,06-ról 72,93-ra javították az átmenési arányt, a magyarok 54,02-ről 56,06-ra (ez plusz 17 diákot jelent).

A Székely Mikó Kollégium még feljebb tornázta a maga sikerrátáját, a négy tanulóból még egynek sikerült elérni a hatos átlagot, így most 96,63%-kal vezeti a középiskolák listáját. Ugyanígy a Mikes Kelemen-líceumban is eggyel több most az érettségizett, 92,05%-kal a második ez a középiskola, harmadik helyre a Mihai Viteazul Kollégium elé behúzott a Mircea Eliade bodzafordulói líceum 89,02%-kal.

A pótérettségire készülők mától már iratkozhatnak a következő vizsgára, amelyet augusztus 21-e és szeptember 7-e között szerveznek meg.

(Bodor Tünde)

Nulla tranzakciós illetékkel

Július elsejétől a Kovászna megyei kataszteri és telekkönyvi hivatalokban a Garanti Bank kártyaolvasóinak köszönhetően kártyával is lehet fizetni a szolgáltatásokért. Az eszközöket a sepsiszentgyörgyi, kézdivásárhelyi és bodzafordulói egységekhez szerelték fel, és nem számítanak fel tranzakciós illetéket.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.