Felhívás!

Röviden

Röviden Kovászna megye

Újabb vereség

Lecserélte a sepsiszentgyörgyi önkormányzat a Constantin Brâncuşi-iskolaközpont falára kihelyezett Lósy Schmidt Ede-emléktáblát. Az új márványtáblán már fölül írja román nyelven a műemlék leírását. Dan Tanasă szervezete a múlt év végén indított pert a sepsiszentgyörgyi önkormányzat ellen, mivel a táblán először magyar nyelven szerepelt a felirat és csak alatta románul. A cserét a Brassói Táblabíróság rendelte el. Az emléktáblát15 évvel ezelőtt helyezték ki az iskolára, ugyanis az épületben született a Magyar Műszaki Múzeum alapítója és a műszaki lexikon szerkesztője. 

Kezdődnek a vizsgák

Ma a román nyelv és irodalom vizsgával kezdődik a negyedik osztályos tanulók felmérése, utánuk a hatodik osztályosok következnek. A megyei tanfelügyelőség tájékoztatása szerint Háromszéken 2185 kisdiákot írtak be a megmérettetésre, 651-en román tagozaton, míg 1534-en magyar osztályban járnak. A vizsgák három napig zajlanak: május 15-én matematikából, 16-án pedig anyanyelvből vizsgáznak a kisebbségi tanulók. A felmérőket az osztályban írják, naponta 9 órától, és egy óra áll a diákok rendelkezésére, hogy kidolgozzák a tételeket. Múlt héten a másodikos kisdiákok vizsgáztak, a hatodikosok tudásszintjét pedig május végén mérik fel. A vizsgajegyek nem kerülnek be az osztálynaplóba, mindössze kiértékelés szempontjából számítanak.

Vigyázat, radar!

Ma a 113-as megyei úton Torján, Bükszádon és Kézdivásárhelyen, a 11-es országúton Nyujtódon, Lemhényben, Bereckben, Ojtozban és Szent­iván­laborfalván, a 12-es országúton Szotyorban, Málnáson, Mikóújfaluban, Kilyénben és Bükszádon, valamint Sepsiszentgyörgyön, Szitabodzán és Zabratón folyik sebességellen­őrzés.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások