Felhívás!

Rosszul startolt az év

Rosszul startolt az év Kovászna megye

A tavaszi fagyok és a méztermelést biztosító kultúrnövényeket érintő szárazság igencsak visszanyeste idén a méhészek optimizmusát: a déli országrészben a legkoraibb kultúrát, a repcevirágzást, de az akácosokat is kedvezőtlenül befolyásolja. Deák Mihályt, a Kovászna Megyei Méhészek Egyesületének elnökét kérdeztük.

Néhány egyesületi tag máris útra kelt a repceültetvények felé, legalább a 8-as katonai rendelet explicit módon kimondta, hogy a méhészek vándorlása a megfelelő igazoló iratok birtokában megengedett. Délen egy héten belül várható az akácvirágzás is, de például Bihar megyében már elfagytak a korán kinyílt virágok, s ahol nem, ott is csökkent mennyiségű virágzás várható a téli csapadékszegénység következtében. Ezért is visszafogott várakozásait illetően Deák Mihály. Egyébként a méhésztársadalom nagy várakozásban van, 2020–2022-re ugyanis újabb hároméves programot kell kiadnia a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Minisztériumnak, s bár ennek törvényes ideje március, elfogadásával még adós a kormány.

A tervezet szerint úgy néz ki, több pénz jut az ágazatnak, mint eddig (legalábbis abszolút értékben, az inflációt nem számítva), hiszen ha a tavaly lejárt ciklus éveinek mindegyikére 33 millió lej körüli összeg jutott, idén és a következő két évben 50 milliónál is többet irányoztak elő. 31.492.100 euró a méztermelőknek járó támogatás összértéke, ennek felét az Európai Unió állja. Ebből a méhészek eszközöket – remélhetően többfélét, mint tavaly, teszi hozzá Deák Mihály – méhcsaládokat, anyákat, kaptárokat vásárolhatnak, a méhek betegségeinek megelőzésére, a méz minőségének javítására is költhetnek.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások