Román támad románt

Vita alakult ki a sepsiszentgyörgyi helyi tanács csütörtöki ülésén az Andrei Mureșanu Színház (TAM) következő öt évre szóló menedzseri tervének elfogadásakor. Úgy látszik, a románok egy része nem érzi magáénak ezt az intézményt, míg a magyarok egy része viszont igen.

A határozattervezetet Sztakics Éva alpolgármester terjesztette elő, hozzátéve, hogy a színház élén álló Popa Anna-Maria hosszú évek óta az első olyan színházigazgató, aki végigvitte mandátumát, sőt folytatni is szeretné tevékenységét. A tanács erre felhatalmazhatja három vagy öt évre, az utóbbit javasolták. További erénye, hogy nyitottságot tanúsított a város rendezvényei iránt. Az pedig, hogy az Andrei Mureșanu Színház nézőinek mint­egy 40%-a magyar, azt bizonyítja, az intézmény a repertoárral szélesebb közönség felé is nyitott.

A határozattervezet szavazásra bocsátása előtt Pârvan Rodica szociáldemokrata tanácsos felrótta, hogy Popa Anna-Maria nem versenyvizsgán kell megszerezze-megőrizze tisztségét, ami szerinte azért van, mert „az önkormányzat megjutalmazza azért, hogy tavaly év végén műsorra tűzte a Nem éppen 1918 című szamárságot” (Székely Csaba színművéről van szó – szerk. megj.). A tanácsos hiányolta a színház repertoárjából a klasszikus darabokat, amelyekkel külföldi színházfesztiválokon is szerepelhetnének, állítása szerint a sok színpadi szexet és trágárságot tartalmazó darabok nem hozzá szólnak, és nem csak a maga nevében beszél.

Sztakics Éva válaszában kifejtette, a színházi repertoárba soha nem szóltak bele, a Nem éppen 1918 sem egy megrendelt előadás volt, de az, hogy négy éve folyamatosan növekszik a nézőszám, és az előadásokra a helyek 98%-a elkel, azt bizonyítja, jó úton halad a román színház.

A határozattervezetet végül ellenszavazat nélkül, Pârvan Rodica tartózkodása mellett elfogadta a tanács

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.