Felhívás!

Emberré tesz a ló

Emberré tesz a ló Kovászna megye

Bölcs embernek ló való, mert lóvá tesz az ember, és emberré a ló – idézték Jókai Mór szavait a Köllő Miklós gyergyószentmiklósi tervező által megálmodott lovarda avatásán, melynek legfőbb jelentősége abban áll, hogy egész évben lehetővé teszi a lovasoktatást, lovaglást a környékbeli gyermekek, felnőttek számára. A vasárnap déli avatón számos vendég jelenlétében vágták el szalagot: Brendus Réka a magyar kormány képviseletében, Antal Árpád és Sztakics Éva, Sepsiszentgyörgy polgármestere és alpolgármestere, valamint Demeter János, a lovardát működtető Vadon Egyesület ügyvezető igazgatója.

Sztakics Éva röviden vázolta, hogyan lett egy, a kiváltságosokat kiszolgáló pártfarmból kezdetben egy gyermektábor Albert Álmos polgármestersége idején, amit a továbbiakban Antal Árpád ötlete alapján fejlesztettek szórakozási, tanulási lehetőséggé úgy, hogy lovakat vásároltak. A Vadon Egyesület által működtetett lovasközpontban évente több száz gyermek tanul, de most nemcsak szezonban tehetik ezt, hanem télen-nyáron.

Brendus Réka, a magyar kormány nemzetpolitikai államtitkárságának osztályvezetője Jókai mondását továbbgondolva mondta: a ló testi és lelki gyógyulást válthat ki az emberben, és jó, hogy erre éppúgy lehetőségük van a szépmezői szegény sorsú gyerekeknek, mint a Máltai Szeretetszolgálat éves táborában a mozgássérülteknek, avagy a lószerető gyermekeknek és felnőtteknek.

Antal Árpád polgármester személyes vallomással kezdte beszédét: tizenegy évvel ezelőtt, mikor Tamás Sándorral arra az elhatározásra jutottak, hogy itthon Háromszéken pályáznak meg köztisztséget, azzal a céllal tették, hogy nemzetpolitikai intézményeket létesítsenek, mára pedig a lovassporthoz köthető rendezvények, mint a Székely Vágta vagy a lovasközpont is azzá nőtték ki magukat. Megköszönte a lovarda létrejöttéért kifejtett munkát Sztakics Évának és Demeter Jánosnak, illetve a magyar kormány együttműködését, társfinanszírozását.

Utoljára Madaras Péter, a lovardát tervező Köllő Miklós építész irodájának munkatársa szólalt fel, aki elmondta: ez az építmény prototípussá válhat, miután ez már a második, amelyik ugyanazon terv alapján épül fel, az elsőt Csíkszentsimonban a Szent Ferenc Alapítvány megrendelésére húzták fel. Tájba illő építményt akartak hagyományos anyagokból, mely Székelyföldön akárhol megépíthető, ugyanakkor értékét jelzi, hogy az Európai Unió 2019-es Mies van der Rohe kortárs építészeti díjára jelölték.
A szalag átvágása után a megnyitó ünnepséget rövid lovasbemutató zárta az új létesítményben. A szabadtéri oktatópálya közelségében megépült fedett lovarda a Bethlen Gábor Alap 21 millió forintos támogatásával és a szentgyörgyi önkormányzat közreműködésével épült fel (összértéke 900 ezer lej), egy 20×20-as gyakorlópályát és körülbelül 100 fő befogadására alkalmas minilelátót foglal magában.

Mindenki megelégedésére évek óta Nagy Eszter lovasoktató foglalkozik eredményesen a gyerekekkel, aki tapasztalati tudását – tíz évig a Kálnoky Alapítvány kőröspataki lovardájában lovagolt – most a Román Lovasszövetség képzésén egészíti ki az elméleti tudnivalókkal, illetve szerez oktatói oklevelet.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.