Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Robbanásszerűen terjed

Robbanásszerűen terjed Kovászna megye

Antal Árpád András, Sepsiszentgyörgy polgármestere tegnapi rendkívüli sajtótájékoztatóján számolt be a koronavírus terjedésének megelőzése érdekében tett helyi lépésekről. A legrosszabb forgatókönyvre is fel kell készülni, ebben kéri a lakosság együttműködését, „legfontosabb, hogy ne essünk pánikba, és vegyük komolyan a helyzetet” – mondta az elöljáró.

Hirdetés
Hirdetés

Érveit egy szaktanulmánnyal is alátámasztotta (Tomas Pueyo Brochard francia-spanyol származású, a Stanfordon diplomázott viselkedéspszichológus kedden posztolt Coronavirus: Why You Must Act Now című, könyörtelenül logikus és jól adatolt írása – szerk.), miszerint nem az a módszer, hogy mindent felvásárolunk, hanem az, hogy mossunk kezet, ügyeljünk, kivel találkozunk és hová utazunk. Vagyis az elszigetelődés, mert minden nap késedelem a fertőzöttek számának közel 50%-os növekedését idézheti elő, ugyanis Romániában exponenciálisan nő a koronavírussal fertőzöttek száma, nagyjából kétnaponta kétszereződhet, ezért fontos a megelőzés.

Elmondta, a tanulmány rávilágít, hogy amikor Kínában hivatalosan megállapították az első fertőzötteket, akkor a fertőzöttek száma már 15-szörös volt tíz napos fázis­eltolódás mellett. A tanulmány arra is rávilágít, hogy a fertőzöttek 81 százaléka könnyen, kórházi kezelés szükségessége nélkül vészeli át a betegséget, 13,8 százalék részesült kórházi kezelésben, és mindössze 4,7 százaléknál volt szükséges az intenzív terápia. Az a kihívás, hogy sikerül-e kinyújtani időben a folyamatot, hogy az egészségügyi rendszer „elbírja”.

Csütörtök déli állás szerint a városban 23 személy volt lakhelyi elkülönítésben. Szerdán egy Olaszországból érkezett személy önkéntesen jelentkezett a hatóságoknál, és vonult karanténba, a felelős hozzáállást a polgármester külön megköszönte.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2020. március 14., 11:31
    ÉRTÉKELÉS: 13

    Ezek mellett felelőtlennek tartom Édler András nyilatkozatát,amelyben azt állítja, hogy az otthon maradás nem szükséges. Majd ha elszabadul a pokol, akkor gondoljon a pénzre. Most a vezetőink azon kellene törjék a fejüket, hogy egy bizonyos leállás után, mert ez elkerülhetetlen hogyan fogják a gazdaságot újraindítani. Orbán Viktor erre is bizottságot jelölt ki. A mi országos vezetőink meg maszkokban bohóckodnak, csatároznak. Ilyen vezetők mellett hogyan érezze magát biztonságban az állampolgár? Akkor inkább maradunk egy keveset otthon, a megelőzés végett, mert ha most meg ugrik a betegek száma, meg halálesetek-miért lenne nálunk másképp, mint a világban? – akkor tud a mi egészségügyünk talpon maradni? Tehát tisztelt Édler úr, ez az igazság a szürke állampolgár részéről. A vállalkozó, az egy másik emberfajta. Még akkor is, ha a kenyeret tőle kapja az előbbi.
    Szülőtársaim! Főleg kamaszkortól lévő gyerekeiteket tartsátok otthon egy ideig, ne korzózzanak!!