Felhívás!

Rizikós Sugásba biciklizni

Rizikós Sugásba biciklizni Kovászna megye

A sugásfürdői úton sportolók biztonsága érdekében lépett fel a Covalpin Egyesület képviselő, volt hegyimentős sportember, Postoacă Andrei. A korlátozások feloldásával az útszakaszon, a „mi kis mennyországunkban”, mint fogalmazott, ismét nagyon aktuálissá válnak azok a közlekedési gondok, amelyek balesetveszélyt jelentenek a motorizált és nem motorizált közlekedőkre, ezért javaslatait írásban készül beterjeszteni az önkormányzathoz.

A Sugásfürdő közelében lakó fiatalember elmondta, naponta tanúja rengeteg problematikus helyzetnek a DJ121C jelzésű, 10 kilométeres útszakaszon. Különösen tavasztól kezdve naponta 40-70 biciklis (kivételesen akár 100 is) használja ki a szép környezetben, aránylag gyenge forgalmú úton való kerékpározás lehetőségét. De még ez a gyér forgalom is sok rizikót rejt magában, ugyanis az út viszonylag szűk, sok kanyar beláthatatlan, árnyékos és erősen benapozott útszakaszok váltják egymást, az út lejtése miatt a lefelé közlekedők 40, de akár 70 km/h sebességgel is közlekedhetnek.

Autósok és kerékpárosok egyaránt sokszor közlekednek szabálytalanul, utóbbiak például többször egymás mellett, nem egymás után haladnak. Többségük nem hord védősisakot, ami komoly következményekkel járhat egy ütközés vagy esés esetén, sokszor a kerékpár nincs megfelelően kivilágítva, ami pedig fontos lenne, hiszen a munkaidő után kerékpárra pattanókra az erdőben korán rásötétedik. Továbbá a jelzett útszakaszon három olyan kanyar van, amelyeknek a levágása szintén gyakori és veszélyes jelenség.

Az autósok ugyanakkor szintén a világítás hiányával, a kanyarok levágásával, ittas vezetéssel, az út városi szakaszán az út szélén parkolással veszélyeztetik a közlekedők biztonságát. És ha ez még nem lenne elég, az erdőkitermelésben részt vevő gépjárművek, olykor a nagy mennyiségű csapadék után lefolyó patakok sarat, köveket hordanak az úttestre. A lovak, tehenek, juhnyájak után ott maradó ürülék, a szekerekről lehullott ágak szintén veszélyes akadályokat jelentenek a biciklistáknak.

A kerékpárosokkal való eddigi beszélgetések nyomán a Covalpin képviselője a következő módon javasolja elhárítani a felsorolt veszélyeket: legyen kötelező a védősisak és a nappali jelzőfény a bicikliseknek, az útkezelő hatóság szereljen fel a jegyszedő pontnál egy kamerát, illetve tartsa tisztán az útszéli vízelvezető sáncokat, a 121 C megyei úton jelöljön ki egy olyan szakaszt, ahol a sportolóknak előnyük van a motorizált járművekkel szemben, a forgalmi rendőrség gyakori ellenőrzésekkel tartsa fent a közlekedés rendjét, az erdőkitermelőket és állattartókat kötelezzék az út megtisztítására.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2020. május 18., 7:27
  ÉRTÉKELÉS: 14

  Ezert van a tanacsnal fizetve egy vagy tobb ember, hogy evel foglalkozon es megoldja de mint az RMDSZ szoveg van de cselekedet semmi. A menyorszagba juthatsz ha megprobalsz biciklivel Sugasfurdore kijutni.

  • User
   Dátum: 2020. május 18., 16:24
   ÉRTÉKELÉS: 7

   Az idén is egyedül végigtekertem a baróti Sugásfürdő-Vadas közötti gerincén, beleértve a fel-le utat és egy kutya se rángatott le. Nem egyszer. Máskor volt amikor körbevettek, de nem rágtak meg. Mindamellett nem kellemes a társaságuk és tényleg sokan vannak.

 • User
  Dátum: 2020. május 18., 19:15
  ÉRTÉKELÉS: 7

  Szép és nagyon jó a felvetés de akkor a törvény mindenkire kellene vonatkozzon. Pl ne csak az adofizetők kelljen betartsák a rendet,hanem a lovas figurák is,mert aztán azokon semmi jelzés nincsen és a hosszú egyenesben az autók ne versenyezzenek velünk szembe.

 • User
  Dátum: 2020. május 18., 22:45
  ÉRTÉKELÉS: 7

  Sebesseg korlatozasat javasolnam. A fiatal , ujjonc vezetok, itt probaljak ki a loeroket, fel – le nyargalnak az autokkal. Es nem csak a fiatalok, vannak rendszeres szaguldozok . MIndjart 3 eve , nap mint nap, ezen az utvonalon setalok az alvo kis unokammal. A szaguldozonak nem szamit , csak szinte erintve suhan el melletted. Es meg itt vannak a motorosok meg az ATV – sek. Ok sem artatlanok.