Felhívás!

Államreformra van szükség

Államreformra van szükség Kovászna megye

Ha valamit megtanított a szükségállapot, az az, hogy államreformra van szükség, mert az elmúlt 60 napban szembejött velünk az elmúlt 30 év közpolitikájának kudarca – mondta Antal Árpád. Sepsiszentgyörgy polgármestere Tamás Sándor megyetanácselnökkel együtt értékelt a szükségállapot és a veszélyhelyzet „határán”.

A válság alatt nem bírálni kell, hanem megoldásokat keresni, de ha egy szakasz lejárt, akkor nem árt elmondani a tapasztalatokat – mondta Antal Árpád. Rámutatott: válságban a bizalom lett volna a legfontosabb, ám a kinevezett személyek erre „nem tartották érdemesnek” a megválasztott vezetőket, „látványosan kihagytak” minden fontos döntéshozatalból.

– A vezető tisztviselők mindenütt az országban találkoztak és együtt döntöttek, de itt csak akkor ültek le velünk, ha ezt határozottan kértük. Hivatalból benne voltunk ugyan a megyei katasztrófavédelmi bizottságban, de ők létrehoztak egy szűkebb, főleg egyenruhásokból álló társaságot, ahová nekünk már nem volt bejárásunk – mondta el a polgármester.

Az emberek „nagyon nagy többsége” felelősen viszonyult a járványhoz.

– Büszke voltam a szentgyörgyiekre, jó ilyenkor vezetőnek lenni – jelentette ki az elöljáró, aki szerint a válság közelítette a román és magyar közösséget, a román közösséget és az önkormányzatot annyira, hogy az már nem tetszett a „láthatatlan” intézményeknek, ezért „Klaus Iohannis barátunk” elővette a „magyar kártyát”, és újból megmérgezte a közvéleményt.

A járvány miatt becsődölt az a román politika, amely az elmúlt 30 évben folyamatosan azt támogatta, hogy azok a vállaljanak sok gyereket, akik nem a gyerekekért akarnak élni, hanem a gyerekekből akarnak megélni. Exportálták a bűnözést, de most hazajöttek a delikvensek, és nem tudnak, mit kezdeni velük – összegezte Antal. – Államreformra, decentralizációra, régiósításra van szükség, mert bebizonyosodott, hogy a központi hatalom tehetetlen – vonta le a következtetést.

A jövőre nézve azt mondta: „meg kell húzni a nadrágszíjat” a sport és kultúra területén, nagyobb hangsúlyt kell fektetni a gazdaságra, ezért munkahelyvédelmi és gazdaságélénkítési alapot hoznak létre, hogy „legalább annyi munkahely jöjjön létre, mint amennyi megszűnik”.

Tamás Sándor úgy fogalmazott: a kormány úgy viselkedik, mintha „egyéjszakás kaland” lenne az ország és benne húszmillió állampolgár sorsa.

– 23 óra 30 perckor megmondják, hogy mi érvényes éjféltől, éjjel kettőkor ez megjelenik a Hivatalos Közlönyben, és elvárják, hogy ezt reggel hatkor mindenki ismerje és tartsa is be – mondta a megyetanácselnök.

Ő is megerősítette: a bukarestiek mindent centralizáltak, minden információt elzártak, „bizalmatlanok és ellenségesek” voltak. Bírálta Nelu Tătaru egészségügyi miniszter villámlátogatását is.

– Tudomásul kell venni, hogy Székelyföld nem senki földje, nem lehet kopogás és köszönés nélkül berontani a házba, még akkor sem, ha valaki miniszter – szögezte le Tamás Sándor.

A tanácselnök ezzel szemben elismerően nyilatkozott a megye lakosságáról. Azt mondta: szolidaritásból, fegyelemből, összefogásból Háromszék jelesre vizsgázott.

 

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.