Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Retroszilveszter

Harminc évvel ezelőtt az első szabad szilveszterezéshez készülődtünk. Tele eufóriával, reménnyel, világmegváltó tervekkel. Végre ünnepelni akartunk, úgy Isten igazából, vidáman, felszabadultan. Azt hinné az ember, hogy ezeket a pillanatokat sose nem lehet elfelejteni, ám amikor az alábbi összeállításban szereplő interjúalanyainkat arra kértük, idézzék fel az 1989. december 31-én történteket, bizony többüknek ez alapos fejtörést okozott.

Még nehezebb feladatnak bizonyult 30 éve készült fényképeket előkeresni magukról, így aztán ezt az időbehatárolásnak szélesebb skálát hagytunk. Egy kis retrózás következik két részben. (További közéleti személyiségek visszaemlékezéseit a december 30-ai és 31-ei lapszámunkban olvashatják). 

A rendszerváltás napja

Demeter Elemér (51), a közismert kézdivásárhelyi dalszövegíró, zenész tisztán emlékszik, mekkora pánik uralkodott el rajta a forradalom kitörése után, ehhez persze hozzásegített a média is – teszi hozzá –, hiszen az generálta leginkább a félelmet az emberekben. A testvére éppen akkor volt katona, emiatt is főleg a nyugtalanság vett erőt a családon.

– Szilveszterre megnyugodtak a kedélyek, otthon ünnepeltünk szűk családi körben, nem volt zenekar, sem hangos zene. Naivan reménykedve mertünk nagyot álmodni, és vártunk egy jobb világot, az ünnep ennek hitében telt el. Az a szilveszter tényleg új életet, egyfajta normális élet kialakulását jelentette akkor számunkra.

 

Felfoghatatlannak tűnt, hogy nyáron is ehetünk narancsot, vezethetünk autót. 1989 utolsó estéjén már nagyon kevesen hitték, hogy még nincs vége annak a korszaknak, így sokak számára a szilveszter maga volt a rendszerváltás napja!

 

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük