Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Részvételre szólítanak

Részvételre szólítanak Kovászna megye

A Székely Nemzeti Tanács (SZNT) 2015-ben elfogadott határozata október utolsó vasárnapját a székely autonómia napjának nyilvánította, amelynek estéjén Székelyföld-szerte, de nem csak, fellobbanó őrtüzek hirdetik az évek múlásával sem lankadó autonómia igényünket – hangzott el az SZNT sepsiszentgyörgyi székhelyén Kulcsár-Terza József parlamenti képviselő és Gazda Zoltán sepsiszéki elnök által tartott csütörtöki sajtótájékoztatón.

Az immár hetedik alkalommal (a koronavírus-járvány miatt egy kimaradt) megismétlődő őrtűzgyújtással Gazda Zoltán indoklása szerint Románia törvényhozóinak és kormányának, valamint az európai fórumoknak azt üzenjük, hogy nem mondunk le a magyarként való megmaradásunkat biztosító autonómiáról. Ugyanakkor az emberi jogok és a kisebbségvédők figyelmét is rá szeretnék ezzel ismételten irányítani a székelyek jogfosztottságára, a Székelyföldet továbbra is sújtó területi diszkriminációra, a gyarmatként való kezelésére. Hiszen a nyereségből való részesülésünk nélkül aknázzák ki erőforrásait, meghódítandó területként kezelik, folyamatos betelepítésekkel igyekeznek lakósságának a nemzetiségi összetételét megváltoztatni. Ráadásul kockázati tényezőként tekintenek a székelyekre és önazonosságmegtartó törekvéseikre.

Az elhangzottakat Kulcsár-Terza József is megerősítette rámutatván, hogy a székely autonómiaigény megfogalmazása, vagy a jogaink számonkérése Románia Parlamentjében is nagy felháborodást szokott kiváltani. Ezzel legutóbb október 26-án szembesült, amikor az alsóház Honvédelmi, Közrendi és Nemzetbiztonsági Testületének tagjaként, az ülésén szóvá tette a „ki a magyarokkal az országból” és hasonló rigmusok, egyes román szurkolók általi következetes üvöltését, a sepsiszentgyörgyi labdarúgócsapat (OSK) mérkőzésein. Kijelentette továbbá, hogy Európa biztonságát az itt élő nemzetek szabadsága szavatolja, amit mi az autonómia által vélünk elérhetőnek, megvalósíthatónak és fenntarthatónak. Annál is inkább, hogy az autonómia Európa-szerte ismert, több országban alkalmazott és bejáratott, Romániában sem alkotmányellenes intézményi keret, ami az adott területen gazdasági fejlődést és békét biztosít.

A felsoroltak érdekében a két közéleti szereplő egyaránt arra kérte a székelyeket, hogy vasárnap tegyenek eleget az SZNT felhívásának, és délelőtt a miséken és istentiszteleteken való imádkozással, este pedig az őrtüzek melletti jelenléttel járuljanak hozzá a székely autonómiaigény nyomatékosításához.

Az őrtűzgyújtásban az önkormányzatok, a közbirtokosságok az SZNT partnerei, ők biztosítják a helyszínt, a tűzifát. Mind a nyolc székely széken több tucat helyszínen lobbannak fel a lángok, a magyarországi közszolgálati televízió három helyszínről – a sepsiszentgyörgyi Orotványról (Pacé-tető), Jobbágyfalván a templomudvarról, és Farkaslakán a Gordon-tetőről – jelentkezik élő közvetítéssel. Budapesten három helyszínen: a Kossuth-téren, Csepelen a Királymajorban és a Daru-dombon gyújtanak tüzet vagy mécsest. Ezenkívül Magyarország több városa csatlakozik a mozgalomhoz. A helyszínek és az időpontok megtalálhatók az SZNT Facebook-oldalán, ott teszik majd közzé a kiáltványt is, ami minden helyszínen elhangzik majd. 

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások