Hirdetés
Hirdetés

Rendhagyó karácsony

Rendhagyó karácsony Kovászna megye

A baróti református egyházközségben ajándékcsomagok előkészítésével, otthoni karácsonyi felvételek összevágásával készülnek a szentestére, miközben a gyülekezeti újságot is írják– számolt be Tordai Árpád lelkész.

Év végére jelentős újításon esett át a templom: több mint 200 ezer lejt fordítanak a tűzvédelmi előírások betartására, ebből 180 ezer Magyarország kormányának a támogatása. Mi több, egy olyan hangosító berendezést is felszereltek, mely hat fülhallgató segítségével lehetővé teszi, hogy nagyothallók is korlátok nélkül részesei lehessenek az istentiszteleteknek. Utóbbi újítást a Diakónia Keresztyén Alapítvány és az Írisz Ház pályázatain keresztül sikerült az egyházközségnek megvalósítani.

Hirdetés
Hirdetés

A református gyülekezeti élet nem állt meg Baróton, sőt, mintha sokasodtak volna a tennivalók, csak éppen a járványhelyzethez kellett igazítani. A héten tetőznek a karácsonyi előkészületek: december 22-én és 23-án, azaz ma és holnap előkészítik a karácsonyi ajándékcsomagokat, melyeket a gyülekezet és a baróti Hermann gyógyszertár nagylelkű adományaiból sikerül összeállítaniuk. Ugyancsak ma és holnap osztják szét azokat a kimondottan rászorulóknak szóló élelmiszercsomagokat is, melyeket egyik gyülekezeti tag hozzátartozójának – Máthé Istvánnak – a felajánlásával tudtak összeállítani, és melyekből 15 család részesül. Svájci adományokból további ötven gyermekcsomagot is összeállítottak, ezeknek szétosztása már folyamatban van: többek között a Laura Ház fogyatékkal élő ellátottjai is részesülnek belőlük. Ezekhez az adományokhoz Szegedi László brassói lelkipásztor közbejárásával jutott a gyülekezet.

Ebben az időszakban is gondolnak a betegekre, az ellátásra szorulókra. A baróti gyülekezet szeretetszolgálatától az otthoni ellátást segítő eszközöket: járókereteket, kerekes székeket, ágyakat, valamint felnőttpelenkákat, betéteket lehet igényelni a parókia épületében található irodánál, mely kedden és szerdán 8–10, csütörtökön 14–18 óra között tart nyitva. A szeretetszolgálat révén a baróti kórházba is juttatott két új konyhabútort a baróti református gyülekezet a hollandiai ROEC alapítvány jóvoltából.

A tervek szerint – hacsak nem esik – december 24-én, szenteste 17 órától a templom udvarán tartják meg az ünnepi istentiszteletet, melyen egy karácsonyi összeállítást vetítenek le, amit a gyerekek által beküldött saját felvételekből állítanak össze. Ugyanekkor osztják ki a csomagokat is, 18 órától pedig megtartják a hagyományos kántálást a parókia előtti téren. Az esetleges programváltozást a gyülekezet Facebook-oldalán közlik.

Karácsony első napján, december 25-én hagyományosan 11 órakor kezdődik az úrvacsoraosztással egybekötött istentisztelet, a délutánit 18 órától tartják. Hasonlóképpen, az ünnep másodnapján is délelőtt 11-től, illetve 18 órától lesz istentisztelet, az ünnep harmadnapján, vasárnap pedig csak 11 órától. A felsőrákosi reformátusok számára karácsony első napján, az unitárius szeretetotthonban 15 órától lesz istentisztelet úrvacsorával együtt, Baróton igény szerint betegúrvacsorát is osztanak. A baróti gyülekezet újságjának legfrissebb száma az új évben jelenik meg – közölte végül Tordai Árpád lelkipásztor. 

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük