Felhívás!

Regiszteres aggályok

Az elmúlt években arról számoltunk be, hogy Háromszéken megnőtt a napszámos-regiszterek iránti érdeklődés, egyre népszerűbbek lettek az ominózus „füzetek”, viszont a napokban ezen a téren rossz hírrel szolgált Ördög Lajos, a Kovászna Megyei Munkafelügyelőség vezetője.

Nyílt titok, hogy főként szezonban számos munkaadó rizikózik, és feketén dolgoztatja a napszámosokat. Mégis, az illetékesek meglátása szerint az utóbbi időszakban egyre népszerűbbé vált a napszámos-regiszter, számos munkaadó igényelte ezeket, mi több, olyan esztendőt is maguk mögött tudnak a megyei munkafelügyelőség munkatársai, amikor a szomszédos Hargita megyéből „kértek kölcsön” párat. Ez örömhír a hatóságoknak, hiszen arra utal, hogy visszaszorulóban a feketemunka. Ezt a folyamatot veszélyeztetheti most, hogy munkaerőhiány miatt az elkövetkezőkben a megyeszékhelyre kell behozni a regisztereket.

– Körülbelül tavalyelőtt pénzhiány miatt megszüntettük a területi irodáinkat Baróton, Kézdivásárhelyen, Kovásznán és Bodzafordulón. Hogy könnyítsük a munka­adók dolgát, a hónap elején, amikor a napszámos-regisztereket le kellett adni, két embert küldtünk Kézdivásárhelyre, illetve Bodzafordulóra, ahol öt napig lehetett igénybe venni a segítségüket. Sajnos, kevés az alkalmazottunk, és nagyon sok a munka, így ezentúl be kell hozni a megyeszékhelyre a regisztereket – magyarázta Ördög, hangsúlyozva, hogy aki teheti, az elektronikus formátumban, e-mailben is elküldheti az adatokat.
A főfelügyelő azt is kifejtette, abban az esetben, ha lebuknak olyan napszámosok, akik nincsenek bevezetve a regiszterbe, a munkaadót 10-20 ezer lejes, a napszámost meg 300-600 lejig terjedő bírsággal büntethetik. <<

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.