Felhívás!

Rangos konferencia Kézdin

Rangos tudományos rendezvény zajlott az elmúlt héten Kézdivásárhelyen, közel 80 résztvevővel a Gábor Áron Szakképző Líceumban szervezte meg idei szakmai konferenciáját a kolozsvári székhelyű Erdélyi Magyar Műszaki Tudományos Társaság (EMT) Bányászati, Kohászati és Földtani Szakosztálya.

Mészáros Cyntia szervező megkeresésünkre elmondta: a meghirdetett programot sikerült tartani, zökkenőmentesen zajlott a rendezvény, ami nem kis eredmény, figyelembe véve, hogy 78 meghívottat fogadtak Romániából és Magyarországról. A cél éppen ez volt, hogy lehetőséget teremtsenek az erdélyi, magyarországi szakembereknek tudományos eredményeik kölcsönös bemutatására, az ismerkedésre, kapcsolatteremtésre. A bányászati, kohászati és köldtani konferencia olyan szakmai fórum, amelyen ki-ki a maga érdeklődési területén, éppúgy, mint a rokon tudományok háza táján megtalálja azt a tudományos élményt, mely gyarapít és töltetet ad a további szakmai tevékenységhez, osztották meg a szervezők.

A résztvevők csütörtökön érkeztek Kézdivásárhelyre, pénteken két csoportban egész napos terepgyakorlaton, szakmai kiránduláson vettek részt, kutatásokat végeztek, szombaton zajlott az előadás-sorozat, az elhangzott tudományos előadások kivonatai a konferencia kiadványában napvilágot is láttak. A szakosztályi előadások négy fő témakör köré csoportosultak: bányászat, kohászat, földtan és tudománytörténet.

A konferenciát első ízben 1999-ben szervezték meg Szovátafürdőn, a Teleki Oktatási Központban, akkor jelen voltak a hasonló magyarországi szervezetek (Országos Magyar Bányászati és Kohászati Egyesület – OMBKE, Magyar Földtani és Geofizikai Intézet, Magyarhoni Földtani Társulat – MFT) képviselői is. 

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.