Felhívás!

Rajta lenni a térképen

Rajta lenni a térképen Kovászna megye

Az elmúlt harminc esztendőben nem volt olyan választás, amikor a voksolás után kiadott színes választási térképen meg ne jelent volna az RMDSZ-t jelképező zöld szín – hangoztatta tegnap Antal Árpád. A sepsiszentgyörgyi polgármester Kelemen Hunorral, az RMDSZ államfőjelöltjével és Tamás Sándorral, Kovászna Megye Tanácsának elnökével tartott sajtóértekezletet a közelgő elnökválasztás kapcsán. 

Tamás Sándor „tapasztalatokra hivatkozva” azt mondta: ha mi nem döntjük el saját dolgainkat, eldöntik azt helyettünk Bukarestben mások.

– Valahányszor így történt, mindahányszor rosszul jöttünk ki belőle, ezért menjünk el választani, mi magunk döntsünk sorsunkról – mondta az elnök.

Antal Árpád szerint Erdélyben „legalábbis társtulajdonosok vagyunk”, és ennek megfelelően kell viselkednünk.

– Itt élünk ebben az országban, Erdély a miénk, és nem engedhetjük meg magunknak, hogy ne legyünk rajta a térképen. Erdély nagyjából zöld kellene, hogy legyen, de nem ártana, ha más helyen is lenne néhány zöld folt – mondta a sepsiszentgyörgyi polgármester.

Ezt a gondolatot vitte tovább Kelemen Hunor is, aki szerint „nem csak a térképen kell rajta lenni, hanem az asztalnál is ott kell ülni”.

– Ha nem vagy ott az asztalnál, akkor jó eséllyel rajta vagy az étlapon, ezt pedig nem szeretnénk. Sőt, még az arányosság is azt követelné, hogy száz év román hatalom után hét évig magyar vezetője legyen az országnak. S ha a következő százból három évet megelőlegeznének, és két mandátumot magyar államfő lehetne, még az is előfordulhat, hogy egy rendes államot csinálnánk ebből az országból – vélekedett Kelemen, aki szerint „munkával, egymás iránti tisztelettel és bizalommal”, haladás érhető el.

Az államfőjelölt példaként beszélt arról, ahogyan Háromszéken a környezethez viszonyulnak (Kelemen Hunor látogatást tett kedd délelőtt a lécfalvi hulladéklerakóban – szerk.), és azt mondta: azt szeretné, hogy ne mi süllyedjünk le az ország szintjére, hanem Románia többi részén tőlünk vegyenek példát.

Kiemelte: a magyar közösséget csak az RMDSZ képviseli ezen a választáson, mert a többi jelölt közül „egyiknek sincs semmilyen ajánlata” a kisebbségek felé.

– Legfentebb azt mondják: lépjünk túl az etnikai problémán. Azaz: szabadon be lehet olvadni a többségbe. Amit mi kérünk, az nem ördögtől való: ne tekintsék a magyarságot biztonsági kockázati tényezőnek, ne akarjanak asszimilálni, fejlesszék az oktatást, óvják a környezetet és modernizálják az infrastruktúrát – mondta Kelemen, aki szerint ez nem (csak) a magyarok, hanem minden állampolgár érdeke is.

Véleménye szerint a „demokrácia elleni merénylet”, hogy nincsenek viták a jelöltek között, nem ütköznek az érvek. Ez vagy azt jelenti, hogy a jelöltek arrogánsak, vagy azt, hogy nincs programjuk – vélte.

Meglátása szerint „okvetlenül el kell menni szavazni”, hisz egyelőre – sajnos – nincs esélye annak hogy magyar elnöke legyen az országnak, de mindenképpen „erőt kell felmutatni”, hogy lássák, hogy itt vagyunk, és bárki legyen hatalmon, „velünk számolnia kell” – szögezte le Kelemen Hunor.

 

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2019. november 6., 8:32
  ÉRTÉKELÉS: 13

  Ha nincs eselye annak, hogy magyar jelolt legyen az orszag vezetoje, mint ahogyan ezt beismeri vallomasaiban Kelemen Hunor, es a tobbi elnokjeloltnek “meg programjuk sincs” vagy “arrogansak”, akkor jogosan teheti fol magaban a kerdest minden egyes olvaso:- Hat akkor en minek menjek el szavazni?! Kire? Olyanokra, akiknek meg programjuk sincs?! Arrogansokra, akik egymassal szoba sem allnak?! Eselytelenekre ?!

 • User
  Dátum: 2019. november 6., 14:53
  ÉRTÉKELÉS: -5

  Szemelyes velemenyem;az elso forduloban, menjunk, es szavazzunk Kelemen hunorra, a masodik forduloban pedig, mondenki maradjon otthon, mert ugy sem fog eggyik roman (nemet) jelolt sem kepviselni.Az utolso valasztason, a magyarok Johannisra szavaztak, es azzal a par szazalekkal meg is nyerte.Lehet, most is par szazalekon fog mulni, de legalabb lassak meg, ha ok, (az allamelnok jeloltek) nem foglalkoznak velunk, mi sem veluk!MF

 • User
  Dátum: 2019. november 6., 18:59
  ÉRTÉKELÉS: 10

  Kedves politikusok,mélyentisztelt HunorR! Tamás Úr!
  Amig önök papolnak,addig a kézdivásárhelyi diákok délután negyed 5kor indulnak haza falura,mert pár impotens vezér feláldozta a gyerekeket pár lejért cserébe! Előre munkásbusz,majd utána iskolásbuszok?! Normálisak önök?! El tudják képzelni azt a diákot suliban aki estére ér haza minden nap?! Ja meg a bérletek ára! 200ron körül,amiből 30,40 lejt kap vissza ha nincs 1 hiányzása sem! Holnap 3 és 4 között nem állnak szóba pár diákkal Kézdin?! Mit szólnak az elnökválasztásról,politikusokról,udmrről?! Ezek a gyerekek ha nem az idein,a következő választáson szavaznak!!!

 • User
  Dátum: 2019. november 6., 18:13
  ÉRTÉKELÉS: 4

  ……„demokrácia elleni merénylet”, hogy nincsenek viták!!!
  Vannak,de kulisszák mögött a hatalomról,ott is térkép és filctoll is van! Te eddig én addig lopok!!!!

 • User
  Dátum: 2019. november 6., 22:33
  ÉRTÉKELÉS: 13

  Nekem már elegem van abból, hogy politikusi sarkallatra a “kisebbik rosszat ” válasszam.Én egyáltalán nem akarok semekkora rosszat választani !!!! 30 éve csak azt sugallják az embereknek, közben ők minden kormányzásban részt vettek,hát nekem ebből elegem van! ÉN nem választok semmiféle rosszat !

 • User
  Dátum: 2019. november 7., 17:06
  ÉRTÉKELÉS: 5

  A Kézdivásárhely környéki diákok ingázását nincs kedvük megoldani a kedves politikusoknak még a HunoR választása előtt?! Esetleg bérletek, ösztöndíjjak, érettségi terén sem árthatna 1 kis változás!😉