Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Prefektusi sajtótalálkozó

Prefektusi sajtótalálkozó Kovászna megye

„Atipikus” sajtóértekezletet tartott tegnap dr. Ráduly István prefektus és a két alprefektus, Dulányi-Balogh Szilárd és Cosmin Boricean. A találkozó célja nemcsak az volt, hogy a kormányhivatal tájékoztassa a sajtót a legaktuálisabb problémákról, hanem az is, hogy megtudják, kitől milyen információra tartana igényt a média.

Ráduly István ismét megerősítette, bár politikai szempontból „háromszínű” a kormányhivatal vezetése, amikor leülnek az asztal mellé, akkor csak egy szín van, „az emberek szolgálata”.

– Minden döntést együtt hozunk meg, mindenki az állampolgárt szolgálja – szögezte le a prefektus, és ebben a sajtó segítségét kérte, amely – mint mondta – „sokkal-sokkal erősebb”, mint „a kormányhivatal mindenestől”.

Hirdetés
Hirdetés

A magát ebben a funkcióban még „kezdőnek” minősítő Ráduly úgy véli: a kormányprogram „nagyon jó”, az ők feladatuk az, hogy ezt az emberek is érezzék.

Munkáját a földosztó bizottság tevékenységének áttekintésével kezdte.

– Azt kértem a kollégáktól, hogy – ha kell – utasítsuk vissza az iratcsomót, mert hiszen törvénytelenséget nem tehetünk, de minden esetben világosan indokoljuk meg ennek okát, és azt is tegyük hozzá, hogy milyen kiegészítésre, javításra van szükség ahhoz, hogy megfeleljen a törvényeknek – hangsúlyozta Ráduly István, aki szerint a prefektúrának „jó szakemberei” vannak, akik közül név szerint is kiemelte Sebastian Cucu volt prefektust. Ennek ellenére úgy vélte, „kell húzni egyet a csavaron”, hogy még hatékonyabbak legyenek.

Dulányi-Balogh Szilárd elmondta, 2020 januárjától mostanig a föld­osztó bizottsághoz 356 kérést nyújtottak be, 208-at elküldtek a megyei bizottsághoz, ezek közül kilencet elutasítottak, 97-et visszaküldtek kiegészítésre, 35 munka alatt van. Ugyanebben az időszakban 519 birtoklevelet állítottak ki összesen 779 hektár mezőgazdasági területre, és hetven birtoklevelet összesen mint­egy kétszáz hektár erdőterületre.

A jelzett időszakban a kormányhivatal leellenőrzött a helyi hatóságok által kiállított, összesen 14. 277 közigazgatási aktát, amelyek közül 303-ban (2,12%) talált hibát. A prefektúra jogi osztályáért felelős Dulányi-Balogh szerint ez az arány nőtt a korábbi állapothoz képest.

Cosmin Boricean elmondta: az elmúlt 18 hónapban körülbelül 45 ezer higiéniai és 30 ezer élelmiszercsomagot osztottak szét azoknak a rászoruló személyeknek, akiket – szociális ankét alapján – a helyi hatóságok felterjesztettek. Több mint kétezren kaptak havi 180 lejes, meleg étel vásárlására való kártyát. Ezek közül 1560-at vettek igénybe (nagyjából 75%), a többiek egyelőre nem használják. Ráduly István szerint ennek az (is) az oka, hogy a kisebb településeken egyszerűen nincs ahol elkölteni, városra bejárni pedig nem gazdaságos.

A 2021–2022-es tanévtől új program is indul, amely a rászoruló gyerekeknek juttat évente ötezer lejt, amit kizárólag oktatási célokat szolgáló eszközökre lehet elkölteni. A becslések szerint a megyében 6114 gyerek lesz jogosult erre a segélyre.

A sajtó a maga részéről jelezte: a dekoncentrált intézmények vezetői nem tartanak rendszeres sajtóértekezletet, és ez ügyben számítanak a prefektus segítségére.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások