Felhívás!

Patikamúzeum nyílt Kézdivásárhelyen

Patikamúzeum nyílt Kézdivásárhelyen Kovászna megye

Pénteken hivatalosan is megnyitotta kapuit a kézdivásárhelyi Patikamúzeum a 12-es Udvartérben. A kiállítás az új évben látogatható, előzetes bejelentkezéssel a 0770.383.553-as telefonszámon.

A Tegyünk Kézdiszékért civil tömörülés kezdeményezésére, Kézdivásárhely önkormányzatának támogatásával létrehozott múzeum dr. Boga Olivér örökségét, a kommunizmusban az 52-es és a 24-es néven ismert patikák megmentett felszereléseit veszi gondozásba. A péntek esti megnyitón elsőként Józsa Irén magyartanár köszöntötte a szép számban megjelent érdeklődőket. Elmondta, Kézdivásárhely első patikáját 1784-ben alapították, azonban – valószínűleg 1763-tól – már a székely határőrségnek is működött gyógyszertára a céhes városban.

Bokor Tibor polgármester beszédében felidézte, dr. Boga Olivér főorvos 2014 nyarán kereste meg út a patikamúzeum létrehozásának ötletével. Ahhoz, hogy a városnak átadja az akkor Lemhényben tárolt örökséget, megfelelő helyszínt és a tárlat méltó megőrzését kérte, mondta az elöljáró, köszönetét fejezve ki a főorvos családjának és özvegyének, Boga Erzsébetnek.

A továbbiakban dr. Jakabos Sára doktornő és Józsa Irén hajdani, mára már nevetségesnek tűnő gyógyszerrecepteket olvastak fel. Zárásként Tóth László, a Tegyünk Kézdiszékért képviselője mondott köszönetet a patikamúzeum létrehozásában szerepet vállaló személyeknek, majd hozzátette, továbbra is várják a kiállítás bővítésére alkalmas eszközöket, régi gyógyszer-receptúrákat, kicsi gyógyszeres üvegcséket, így, ha bárki rendelkezik hasonlóval, az felkínálhatja azt a múzeumnak.

Pap Eszter Edina

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.