Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Parkolóépítés indul

A megyeszékhelyen napról napra több az autó, és parkolni annak ellenére is nehezebb, hogy az egyirányúsított utcákban még egy-egy parkolósávnak is hely került. Antal Árpád polgármester csütörtöki sajtótájékoztatóján számokkal is megvilágosított ez ügyben.

– Nem tudni, 30 évvel ezelőtt mennyi autó volt a városban, az önkormányzat 2000 óta vezeti a statisztikát, akkor 12 ezret számláltak, idén szeptember 20-án pedig pontosan 20.889-et, de ebben a számban nincsenek benne a lízingelt autók, a külföldön bejegyzettek és a városba bejárók sem – tudtuk meg a sajtótájékoztatón. Ha ezt a számot a város 55 ezres lakosságára kivetítjük, és csak háromfős háztartásokkal számolunk, akkor is több mint egy autó jut egy háztartásra.

Hirdetés
Hirdetés

A gépkocsik számának növekedése csak abban az időszakban torpant meg (sőt vissza is esett), amikor a roncsprogram keretében három értékjegyet lehetett beváltani egy új autó vásárlásakor: 2009–2014 között 18.211-ről 17.204-re csökkent számuk, de következő évben már 430-cal, 2016-ban 1423-mal (!), 2017-ben 190-nel, tavaly 840-nel és idén 802-vel nőtt a bejegyzett autók száma. Ehhez képest egy tavalyelőtti statisztika alapján a városban volt majdnem 2400 bérbeadható lakónegyedi parkolóhely és 4700 közparkoló, azóta még valamelyest nőttek ezek a számok.

A polgármester úgy véli, komoly kihívást jelent a városnak ennyi autó. Ennek apropóján egy nagy felmérést készít az önkormányzat, hogy ki hol tartja az autókat, másrészt Antal nagy parkolóépítési programot harangozott be, de megnyugtatott, hogy ez sehol nem megy majd a zöldövezetek rovására, ezt különben törvény is tiltja.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2019. október 5., 10:43
  ÉRTÉKELÉS: 2

  Milyen erdekes, hogy minden negy evben egyszer jut eszebe az eloljaroinknak az ilyen dolgok mint parkolo epites. Aszfaltozasok es apro dolgocskak de teljen el november es meg negy ev utan fog majd eszebe jutni ilyesmi a mi kedves polgarmesterunknek!!!!

 • User
  Dátum: 2019. október 7., 8:11
  ÉRTÉKELÉS: 2

  A gépkocsi számának növekedését kellene megfelelő intézkedésekkel visszafogni. Vannak 3-4 autós háztartások is. Természetesen senkinek nem lehet megtiltani, hogy akár tíz autót tartson, de ha keményen büntetnének a nem megfelelő helyen való parkolásért, ha lakónegyedekben a második-harmadik parkolóhelyért duplán kellene fizetni, meggondolnák, hogy hány gépkocsit vásároljanak. Új parkolóhelyeket, a lehetőségekhez mérten, kell létesíteni, de ez önmagában nem fogja megoldani a problémát. Megfelelő szabályozás és a törvények betartatása is szükséges.

 • User
  Dátum: 2019. október 7., 13:23
  ÉRTÉKELÉS: 2

  Az , hogy vannak 3-4 autos haztartasok , nem jellemzo de megeshet. Ott , ahol 2 van sem mindig a flancolas jele hanem a munkahelyek nem megoldhato elerese es itt nem a varos teruleten levokre gondolok. Viszont , amikor szolgalati kocsik foglaljak a helyet , annak mar utana lehetne nezni mert sok esetben nem indokolt.