Felhívás!

Vállalkozókat képeznek ki

Vállalkozókat képeznek ki Kovászna megye

Bölönben lassan beérnek egy 2018-ban elindított pályázatnak az eredményei, melynek köszönhetően számos helybéli részesülhetett szakmai képzésben, ugyanakkor több tucatnyi vállalkozó szellemű bölöni lakos kaphat jelentős anyagi támogatást üzlete beindításához.

A pályázat eredményeiről Sikó Imre polgármester és Gáj Rozália projektkoordinátor tájékoztatott. Elmondták, hogy a bukaresti Amfiteátrum Egyesülettel, valamint a helyi Bölöni Farkas Sándor iskolával közösen lebonyolított pályázat célcsoportját 600 bölöni és bölönpataki személy képezi, a szándék az, hogy azok életkörülményein javítsanak, szakmai képzésben részesítsék őket, aki pedig vállalkozásba kezdene, azt támogassák.

Megtudtuk, hogy nyolc különböző szakterületen kezdődnek hamarosan a felnőttképzések, például a turizmus avagy a különböző szolgáltatások területén. Így például szakácsnak, fodrásznak, panziós munkásnak is kitanulhatnak az érdekeltek. Októberben indulna a vállalkozásfejlesztési képzés, melyre 75 olyan személyt válogattak ki, akiknek megvan a 12 osztályos végzettségük. Azt remélik, hogy a kiszemeltek közül kerül legalább 35 olyan vállalkozó szellemű egyén is, aki kész lesz a képzés után konkrétan is belevágni a dolgok közepébe, vagyis vállalkozást indítani. A vállalkozói kedvet egyénenként 25 ezer euróval stimulálnák. A feltétel az, hogy Bölönben, és ne máshol vállalkozzon az illető.

A pályázat társadalmi szegmense sem elhanyagolható, 55 olyan házat újítanak fel a nyert pénzből, melyek szociális gondokkal küzdő családok tulajdonát képezik. Ezeket már kiválasztották, hamarosan megejtik a közbeszerzést is a felújítási munkálatokra. Nem maradt ki a társadalmi jólétet célzó pályázati intézkedésekből az egészségügy sem. A Mátis Rozália doktornő vezette háziorvosi rendelő komoly orvosi műszerekkel, EKG-val, defibrillátorral és vérnyomásmérővel gazdagodott, fiataloknak családtervezési tanácsadást tartottak, a terhes anyákat tanácsokkal látták el.

– Nagy dolog, hogy egy falusi rendelő ilyen gépekkel legyen felszerelve – mondta elégedetten a doktornő.
A felnőttképzésen résztvevők nemcsak helyben tanulhatnak, de tapasztalataikat tanulmányutakon is gazdagíthatják: nemrég Gorj megyében töltöttek egy hétvégét, kétszer jártak már Bukarestben is.
Ugyancsak a pályázat keretében került sor júliusban Bölönben egy ún. környezetbarát napra, november elején pedig újabbat tartanak: szándékuk, hogy a bölöni közterületekre gyümölcs- és más facsemetéket ültessenek, az akcióba az erdészetet is bevonnák. A 150 gyermek és 450 felnőtt személy bevonásával zajló projekt még két évig, 2021-ig tart Bölönben.

A bölöniek nem maradtak le a LEADER-program második pénzügyi ciklusának vidékfejlesztési támogatásáról sem: ezúttal földgyalura és vízszivattyúra pályáztak sikeresen.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások