Felhívás!

Óvatosan a begyújtással!

Óvatosan a begyújtással! Kovászna megye

A háromszéki tanintézményeknél idén is számos megelőző jellegű ellenőrzést ejtettek meg a tűzoltók, és sajnos, rendellenességeket is azonosítottak a tűzvédelem terén.

A Kovászna megyei tűzoltóság legutóbbi adatai szerint Háromszéken az idei iskolakezdéskor összesen 40 tanügyi egység (ezen belül 61, tanügyhöz tartozó épület) működik tűzvédelmi engedélyek nélkül. A tűzoltóság szakemberei hangsúlyozzák, hogy „különbséget kell tenni az esetek között”, hiszen nem mindegy, hogy a tűzoltásra használatos palackok hiányáról beszélünk-e, ami valós veszélyt jelent, vagy olyan engedély nélküli épületről, ahol az előírásokhoz képest például tíz centiméterrel szűkebb a kijárati ajtó, és ennek következtében késik az engedélyeztetés.

Rámutattak arra is, hogy tűz, természeti katasztrófa esetén kritikus fontosságú a vészjelző hangjának felismerése, és az épület szervezett, hatékony kiürítése.
Mivel megyénkben több tanintézményt, iskolaépületet kályhás fűtéssel üzemeltetnek télen, a tűzoltók arra figyelmeztetnek, hogy a kályhákat bizonyos esetekben (például bölcsődéknél, óvodáknál) nem szabad ugyanonnan táplálni fűtőanyagokkal, mint ahol a kicsik tartózkodnak. De az is fontos, hogy az itt lévő szőnyegeket, padlószőnyegeket, de a padokat is a padlóhoz kell rögzíteni, hogy ezek ne nehezítsék, akadályozzák a menekülést tűzvész esetén. Tilos a kályhákba benzinnel vagy más hasonló gyúlékony üzemanyagokkal begyújtani – összegeztek az életmentők. 

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.