Felhívás!

Ne terheljék az orvosokat!

Ne terheljék az orvosokat! Kovászna megye

Ne tegyék útra a tanintézmények a szülőket felesleges orvosi igazolásokért, mert ezzel is növelik a betegség terjedésének a valószínűségét – kérte nyomatékosan a megyei tanfelügyelőségen keresztül az iskolákat Seres Lucia, a Kovászna Megyei Családorvosok Szövetségének elnöke. Többek között erről is szó esett Kiss Imre főtanfelügyelő tegnapi sajtótájékoztatóján.

Nagy (sok adatot tartalmazó) igazolásra csak az óvodába frissen iratkozott, az előkészítős, ötödik és kilencedik osztályosoknak van szükségük, de csak abban az esetben, ha közösséget váltanak, áll az említett átiratban, melyben az egészségügyi és tanügyi minisztérium közös rendeletére hivatkozik a doktornő. A testnevelésórára szükséges igazolásokat az iskola- vagy családorvosok állítják ki, nem szükséges személyesen igényelni azokat, e-mail-ben is kérhetők, hiszen azok csak az esetleges krónikus betegségekre vonatkoznak.

Nem kérik többé azt az orvosi igazolást, amit az iskolakezdés napján kell bemutatni, hogy a gyermek egészséges, és nincs fertőző betegsége. Ha a szülő beviszi a gyerekét az orvosi váróterembe, nagyobb valószínűséggel megbetegedhet, ráadásul az orvosok időhiányban sokszor kénytelenek úgy kiadni az igazolást, hogy a gyereket nincs idejük alaposan megvizsgálni, illetve a pénteken kiadott igazolás hétfőn már érvénytelen lehet, mert a hétvégén össze lehet szedni valami nyavalyát.

A járványhelyzetre való tekintettel a gyerek egészségi állapotának mindennapos felmérése a szülő kötelessége, amennyiben pedig bármilyen betegségre utaló jelet tapasztal, otthon kell tartania. Iskolába, óvodába belépéskor az intézmény szakszemélyzete vagy kijelölt tanügyi káder ellenőrzi a gyerek állapotát. Egyéb igazolást – az aktuális Covid19-járványra való tekintettel – nem kérnek a szülőktől. 

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.