Felhívás!

Ötletelés tanügyes gondok miatt

Ötletelés tanügyes gondok miatt Kovászna megye

Pénteken és szombaton erdélyi szintű szakmai megbeszélését tartott a Romániai Magyar Pedagógusuk Szövetsége a kézdivásárhelyi Gábor Áron Szakképző Líceumban. A terítéken elsősorban a szakképzés szerepelt, de az előadók azt is elemezték, hogy a tanügyminisztérium döntései miatt miért csúszik szakadékba a középiskolai oktatás.

A nagyközönséget vélhetően az a pódiumbeszélgetés érdekelheti, amely a 2020-2021-es tanévtől érvényes korlátozásról szólt: az szerint az ötös átlag alatt teljesítő nyolcadikosok csak szakiskolában folytathatják tanulmányaikat. Az előadók a Bánságot, az erősen szórványnak tekinthető magyarlakta vidékeket és Székelyföldet is lefödték, de szociológus is megosztotta véleményét az intézkedéssel kapcsolatosan.

Mint kiderült, a gond súlyosabban érinti a szórványt, ahol a magyar diákok és osztályok száma eleve alacsony, így vészharangot kongattak, burkoltan az asszimilálást célzó eszköznek nevezve az intézkedést. Néhány jó ötlet is született, de az előadók elsősorban azon reményüknek adtak hangot, hogy megbukik a kormány, és a rendeletet visszavonják. A témára a héten visszatérünk.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
  • User
   Dátum: 2019. október 7., 20:07
   ÉRTÉKELÉS: 3

   Ez egy rövid beszámoló volt, telefonkönyvet nem lehet 1200 leütésbe belefoglalni. Ott voltak, hozzá is szóltak a témához. Szerdai lapszámunkban visszatérünk a konferenciára, pontosabban a pódiumbeszélgetésre. Üdv, Bartos L.

 • User
  Dátum: 2019. október 7., 21:31
  ÉRTÉKELÉS: 0

  A Ferenc Jóska hotelben elkelne egy részleg az udéméré- fóbiában szenvedőknek…Legyen szó RMDSz kongresszusról, bicikli versenyról vagy lappföldi fókákról, előszedik az udémérét.