Felhívás!

Ösztöndíjaikat „gyászolják”

Jelképes tiltakozásra biztatja a Kovászna Megyei Diákok Tanácsa (CJE) a tanulókat a tanügyminisztérium döntése ellen, miszerint az érdemösztöndíj esetében 8,50-es átlagról 9,50-re emelik a jogosultsági küszöböt. A diáktanács arra buzdítja őket, ezen a héten (január 21-éig) csak fekete ruhadarabokat viseljenek az iskolában.

A szervezet azt állítja, a hatóságok által életbe léptetett módosítás mintegy 400 ezer tanulót érint kedvezőtlenül. Az országos diáktanács számos alkalommal folytatott tárgyalásokat az oktatási tárcával annak érdekében, hogy méltányos módon juthassanak ösztöndíjhoz mindazok a tanulók, akik eleget tesznek a jogosult négy kategória feltételeinek.

2020 végén elérték, hogy az ösztöndíj minimális értéke 100 lej legyen, típustól függetlenül, 2021 elején az ehhez szükséges anyagi keretet beiktatták az állami költségvetésbe. Egy év elteltével a diákok érdekvédelmi szervezete kiharcolta az ösztöndíjalap megduplázását, több mint 1 milliárd lejre.

Idén január 4-én jelent meg a Hivatalos Közlönyben az érdem­ösztöndíjra való jogosultság módosításait tartalmazó határozat, amelyet Sorin Cîmpeanu tanügyminiszter többek között a keretösszeg megduplázásával indokolt. Úgy vélekedett, az online oktatás időszaka alatt a 8,50-es tanulmányi átlagot túl könnyen elérték a diákok: a középiskolai oktatásban tanulók 54%-ának sikerült ez, és ilyenformán járt volna nekik az érdemösztöndíj, holott a tudásszintjük ezt nem indokolja.

A Kovászna Megyei Diákok Tanácsa arra biztatja a tanulókat: posztoljanak a közösségi médiában is az erre létrehozott címkékkel (#DoliuPentruBurse #EuDeCeNu #EuNuMerit?) arról, hogy feketében járnak iskolába, azaz „gyászolnak”.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.