Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Összegzés a kézdivásárhelyi kórháznál

Összegzés a kézdivásárhelyi kórháznál Kovászna megye

Nehéz, de eredményes évet zár a Kézdivásárhelyi Municípiumi Kórház, az intézmény vezetősége és munkaközössége azon dolgozott, hogy a járványidőszak alatt szerzett tapasztalatokat felhasználva, hatékonyabban láthassák el a feladatokat – osztotta meg lapunkkal Canea Kocsis András kórházmene­dzser.

– Milyen nehézségeket tartogatott a hamarosan magunk mögött hagyott év?
– Szám szerint kevesebb, ám sokkal súlyosabb állapotban levő beutalt beteget kezeltünk idén, mint a járványidőszak előtt, ugyanakkor megnövekedett a sürgősségi ellátások száma – ez megterhelőbb volt mind a személyzet számára, mind a finanszírozás tekintetében. Már a koronavírus-járvány rányomta bélyegét gazdasági szempontból a kórházra, ezt súlyosbította az energiaárak növekedése, valamint az, hogy egyes gyógyszerek ára megduplázódott. Ahhoz, hogy biztosítani lehessen a betegellátás folytonosságát, az egészségügyi biztosítópénztár által elszámolt összegek mellett a helyi önkormányzatnak 650.000 lejjel kellett hozzájárulnia a működési költségek fedezéséhez, továbbá a felsőháromszéki falvak, községek is jelentős mértékben hozzájárultak az intézmény fenntartásához, amit ezúton is köszönünk.

– Sikereket is elkönyveltek.
– Igen, az év pozitív történései között megemlítendő a kórház sikeres akkreditációs folyamata. Ugyanakkor a csipőprotézis-műtétek mellett idén először végeztek az intézményben vállprotézis-műtétet.

– Beruházások terén sem volt eredménytelen az év.
– A kézdivásárhelyi önkormányzatnak köszönhetően pályázatból, illetve önrészből befejeződött a sebészeti osztálynak helyet adó épület nagyszabású felújítása, a beruházás értéke meghaladta a 3,5 millió lejt, amelyből az önrész 1,8 milliót tett ki a helyi költségvetésből. Az Egészségügyi Minisztérium a központi költségvetésből 2 millió lejt adott a Kézdivásárhelyi Municípiumi Kórháznak orvosi gépek vásárlására. Ebből altatógépet, artroszkópos tornyot, ortopéd rezgőfűrészt, endoszkópiás tornyot, elektrokautert vásároltak – mindehhez a több mint 200.000 lejt kitevő önrészt a helyi önkormányzat biztosította.

– Milyen építkezések zajlanak jelenleg?
– A járóbeteg-rendelésnek helyet adó épület új szárnnyal bővül, külön bejárást lehet majd biztosítani azoknak a pácienseknek, akik a járóbeteg-ellátást szeretnék igénybe venni, anélkül, hogy át kelljen haladniuk a kórház területén. Ez a változás megkönnyíti a rend és biztonság fenntartását az intézmény területén, ugyanakkor előnyösebb a gyalog érkezők számára. A beruházás értéke meghaladja a 13,5 millió lejt, ezt is felkarolta a helyi önkormányzat, 3,2 milliót vállalt fel a költségekből.

– Milyen megvalósítások várhatóak a jövőre nézve?
– A 2023-as év kihívása a fennmaradás, a működőképesség biztosítása az infláció és az energiaárak robbanásszerű növekedése közepette. Célunk a személyzetpótlás is, ugyanakkor februárban várjuk egy benyújtott pályázati iratcsomó elbírálását. Utóbbi a fertőzések megelőzését célozza, része többek között a műtők szellőzőrendszerének teljes felújítása, a sterilizáló és a labor felszerelése, korszerűsítése. A kórház munkaközössége köszönetet mond támogatóinak, az elöljáróknak, és boldog új évet kíván mindenkinek! <<

Fotó: Tofán Levente

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások