Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Összefogás a siker kulcsa

A Székely Gazdaszervezetek Egyesülete által működtetett falugazdász-hálózat első háromszéki gazdatalálkozóját szervezték meg Barátoson. A pénteki összejövetelen a közel harminc gazda és a falugazdászok mellett jelen volt Tánczos Szabolcs polgármester, Kis Attila alpolgármester és Orbán Miklós, az egyesület alelnöke.

Az egyesületet, a falugazdász-hálózatot és annak célkitűzéseit, vállalásait Bokor Gábor agrárszakértő ismertette. Elmondta: megyénkben, a négy széken öt falugazdász teljesít szolgálatot. Elsődleges feladatuk a gazdákkal való kapcsolatteremtés. Ezt követően egyrészt agrár-szaktanácsadást biztosítanak, a gazdálkodással kapcsolatos gyakorlati kérdésekre adnak választ – ebben szakértő gárda segíti munkájukat. Másrészt folyamatosan tájékoztatják a gazdákat a törvények, rendeletek, előírások változásáról, új jogszabályok megjelenéséről. Segítséget nyújtanak a támogatási kérelmek összeállításában, adózási, jogi kérdésekben is tanácsokkal szolgálnak. Napirenden tartják a gazdákat a különböző pályázati kiírásokkal, segíthetnek a pályázatok összeállításában is.

Orbán Miklós a tavasszal induló, kis értékű pályázati rendszert ismertette. Orbán hangsúlyozta: fontos, hogy a kis értékű támogatások lehívásában összefogjanak a gazdák. Ajánlott, hogy a megegyező gazdák közösen vásároljanak gépsorokat – egyikük traktort, másik ekét, harmadik forgó boronát, negyedik vetőgépet – így ezek közös kihasználása kedvezőbb lesz, a befektetés is hamarabb amortizálódik.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük