Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Városellenes a kormány?

A legpesszimistább forgatókönyv szerint tervezünk – válaszolta Antal Árpád újságírói kérdésre egy sajtótájékoztatón, amikor az került szóba, számol-e az újabb költségvetési megszorításokkal. A Municípiumok Országos Szövetségének elnöke és ügyvezetője, Robert Negoiță és Ilie Bolojan ugyanis megkongatták a vészharangot, hogy a kormány jövőre csak a személyi jövedelemadó 43%-át tervezi meghagyni a városok polgármesteri hivatalának.

Egy biztos: a kormány nem kedveli a municípiumokat, mert a különböző közigazgatási szintek vezetői közül ezeknek a képviselői között a legkevesebb a PSD-s. Ezért inkább a megyei önkormányzatokat pénzelik majd – vezetőik szinte mind kormánypártiak –, és rájuk osztják majd a pénz­el­osztó szerepet is, részletezte Antal.
– Nincs rendben a dolog, mert az ország GDP-jének a 75%-át a 109 municípium biztosítja – vélekedett a polgármester, aki szerint a községekhez képest sokszor a városokhoz tartozó falvak is le vannak maradva, mert fejlesztésükre nem voltak pályázati kiírások, ezért felvetődik a kérdés, meddig kell szolidárisnak lenni.

Hirdetés
Hirdetés

Antal a legnagyobb gondnak a pénzügyi kiszámíthatatlanságot tartja, hiszen a szentgyörgyi önkormányzat közpolitikákat épít az adózási rendszerre, így például a de minimis támogatást azoknak a cégeknek ítéli meg, amelyek az átlagosnál magasabb fizetést biztosítanak alkalmazottaiknak. Tették ezt arra alapozva, hogy a személyi jövedelemadóból befolyó összeg fedezi az ingatlanadóból kieső összeget. Ám a személyi jövedelemadó idén 37%-kal kevesebb lett, a hiányzó kétmillió euró négy nagy utca felújítására lenne elegendő.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük