Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Oltványok a jó gazdáknak

Oltványok a jó gazdáknak Kovászna megye

Mertek nagyot álmodni egy őshonos gyümölcsfafajtákban gazdag, tavasszal 40 ezer virágzó gyümölcsfát felmutató Háromszékről. A Háromszéki Közösségi Alapítvány (HKA) programja egy magyarhermányi pályázati ötletből született. Így 2013 óta évente kiosztanak minden székben egy bizonyos számú gyümölcsfát, amelyek pótolnák, fiatalítanák az elődök kertjében már elöregedett állományt. Ha első évben 175 csemetével kezdték, idén már több mint 4300 találta-találja meg gazdáját. Teljében van az akció, amelynek koordinátorával, a HKA elnökével, Fleckhammer Ottóval beszélgettünk.

Az életerős csemetéket idén a felvinci Rosafruct és a székelyudvarhelyi Rabanus cégektől vásárolta fel az alapítvány, most elvermelve várják, hogy sorra kerüljenek, valamelyik háromszéki falu kertjében meggyökerezhessenek. A rendszer szerint évente minden székben sorra kerül néhány falu, Kézdiszék, Orbaiszék, Sepsi és Kézdiszék, Erdővidék és a Bodzavidék is arányosan részesedik. Az elosztást szervező falufelelősök feladata, hogy az igénylők listáját úgy állítsák össze, valóban jó gazdák kapják az oltványokat, akik tényleg elültetik azokat.

– Amennyiben jó partnerekre találunk – önkormányzatokra, egyesületekre, alapítványokra – akkor az ingyenesen kiosztható mennyiségen kívül, ami az idén 400 darab székenként, igény szerint további pár száz példányt 8 lejes darabáron is értékesítünk, hiszen az a cél, hogy minél több gyümölcsfa legyen vidékünkön – mondta az elnök. 22 alma-, 11 körte-, 4 szilvafajtából lehet válogatni, de van birs- és cseresznyeoltvány is. Mind nagyon kelendők. A hétvégén Uzonban és Bikfalván szervezték meg példásan a kiosztást, sőt azt megelőzően az igények felmérését is, amiből kiderült, hogy a beígért 800 helyett 1300-ra lenne fogadó. Így az önkormányzat által szervezett bizottság azt találta igazságosnak, hogy egy fajtából mindenki legtöbb nyolcat kaphat (tehát 8–8 alma- és körtefajtát). 40 gyümölcsfát a polgármesteri hivatal is igényelt arra a célra, hogy a Lisznyó felé vezető községi út mentén ültessék el, hiszen így volt ez régen is, ma is állnak ott 70–80 éves almafák, amelyek a mezőre igyekvők szomját-éhét oltották termésükkel.

Hirdetés
Hirdetés

Tegnap Uzon község többi településén is megtörtént az elosztás, ma Erdővidéken, Bibarcfalván és Köpecen, holnap Felsőrákoson és Bodoson dolgoznak e nemes ügyben, 1017 oltványt osztanak ki. Kézdiszék ezután kerül sorra, a 400 fölötti mennyiséget a Zarah Moden nadrággyár, illetve igazgatója Bakk-Vitális Kinga és a Wegener Pro Sanitate Alapítvány segítségével juttatják el a gazdáknak.

Többen pályáztak tavaly gyümölcsfacsemetékre, többek között a kézdialmási Gyerekekért Egyesület, az Esztelneki Kulturális Egyesület, a Cófalvi és a Sepsi-Bodoki és a zaláni református egyházközség, a Mikóújfalusi IKE is, akinek nem jutott akkor, most számíthat rá, hogy megkapja, amit kért.

A 2013-ban megszületett Egy gyümölcsfát a jövő nemzedékének programot tízévesre tervezték: első évében 175 fát, idén 4347-et osztanak ki április 10-ig.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások