Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Oltóanyagból nincs hiány

Oltóanyagból nincs hiány Kovászna megye

A Kovászna Megyei Közegészségügyi Igazgatóság illetékeseitől Covid-19 elleni oltakozási kedvről, az influenza elleni, illetve a csecsemőkori és a gyermekbetegségek elleni vakcinák helyzetéről érdeklődtünk.

A sepsiszentgyörgyi Covid-19 elleni oltóközpontban tavaly december 19-e óta lehet oltakozni az új, Comirnaty Original/Omicron BA.4-5 nevű oltóanyaggal. Mivel a Kovászna Megyei Közegészségügyi Igazgatóság honlapján közzétett adatok szerint január 11-én mindössze 21 koronavírusos megbetegedést jegyeztek Háromszéken, az oltakozási kedvről érdeklődtünk az illetékesektől.

„Sajnos, alacsony az oltakozási kedv. A kórházakban és a háziorvosoknál nem igazán működik a Covid-19 elleni oltakozás, hiszen egyszerre 5–6 személynek össze kellene gyűlni ahhoz, hogy a megnyitott fiola tartalma ne vesszen kárba, ám ez a a gyenge érdeklődés miatt nehezen megvalósítható. Ezért nyitottunk egy hétfőtől péntekig 12 és 13 óra között rendelkezésre álló oltópontot Sepsiszentgyörgyön, a Păiș David hadnagy utca 1. szám alatti 53-as tömbház földszintjén. Az oltakozni vágyók a 0756.089.249-es telefonszámon való előzetes jelentkezést követően kaphatnak időpontot a vakcina felvételére” – fejtette ki Ágoston László vezérigazgató.

„Most, az ünnepek eltelével kezdtek inkább oltakozni az emberek, már a háziorvosoknál is vannak jelentkezők. Azon háziorvosok pedig, akik nem oltanak, a mi központunk felé irányítják az embereket” – tette hozzá Igyártó Gabriella, a háromszéki közegészségügyi igazgatóság járványtani osztályának alkalmazottja. Az influenza elleni oltások helyzetéről is kérdeztük a szakembert. „Összesen 5580 dózist kaptunk az egészségügyi minisztériumtól, aminek 90 százaléka, azaz 5027 oltás el lett használva. A maradék abból adódik, hogy vannak háziorvosi rendelők, ahol különféle okok miatt – ellenjavallat, vagy az oltást korábban kérő páciens meggondolta magát – nem használták el a kért oltásokat. Volt, hogy ilyen helyről átirányítottuk az oltásokat olyan rendelőbe, ahol nagyobb volt az igény erre” – hangsúlyozta. Megjegyezte, az influenza elleni oltásra minden év első felében kell jelentkezni az érdekelteknek.

„Az oltási igénylést a lakosoknak a háziorvosnál kell jelezni, akik továbbítják irányunkba, nekünk meg legkésőbb július végéig be kell nyújtanunk a listát az egészségügyi minisztériumhoz, hiszen ennek alapján kapjuk meg a megfelelő számú dózist” – fejtette ki. Hozzátette, a koronavírus-járvány ideje alatt nagyobb mennyiségű oltóanyagot igényeltek, ám később sokan visszamondták azt, hiszen csökkent az influenza elleni oltások iránti érdeklődés. „Több dózis szavatossága járt le amiatt, hogy nem tudtuk elhasználni. Ám az idei szezonban jól ment az oltakozás, hiszen a megmaradt 10 százalék minimális mennyiség” – nyugtázta.

A többi vakcina, például a csecsemőkori védőoltások terén sincs fennakadás, tudtuk meg a szakembertől. „A nemzeti oltási tervnek megfelelően biztosítjuk az oltóanyagot a gyerekeknek. Tavaly novemberben a 24 órás hepatitis elleni oltóanyag hiánycikk volt a szülészeteken, a szükséges mennyiséget azonban december 1-jén megkaptuk. A gyerekek, akiknél elmaradt akkor ez az oltás, nem igényelnek különleges bánásmódot, hiszen 2 hónapos korban kapják már az oltást. Az alapimmunizálás feltétele ugyanis egy 11 hónapos gyereknek három dózis hepatitis B elleni védőoltásból áll: a kicsi kap egy teljes védőanyagot 2, 4, majd 11 hónapos korban” – sorolta.

A fent említett, 2, 4 és 11 hónapos korban beadandó hexavalens oltóanyagokban decemberben volt hiány a háziorvosi rendelőkben, de az év utolsó napján megérkezett a szükséges mennyiség és már elkezdték ezek kiosztását, így az érintett gyerekek hamarosan megkaphatják a szükséges dózist . „Az összes szükséges oltóanyagból, amit a nemzeti oltási terv előír a csecsemőknek, 2–3 hónapra elegendő mennyiség van megyénkben” – összegzett.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2023. január 13., 13:30
    ÉRTÉKELÉS: 8

    ,, Nemzeti oltási terv „???? Tervszerű az oltás? Hát ezért nem tódulnak az emberek… Mert nem bíznak azokban, akik ezt erőltetik! Mindenki félti az életét, egyesek pont azért nem,, veszik fel az oltást”! 75 évre titkosított szerződés alapján ki bízik a,, hatóanyagban”? Vállal felelősséget valaki? Neeem? Na ugye?