Hirdetés
Hirdetés
Felhívás!

Okos és zöld út? Igen!

Eszmeileg és gyakorlatilag is a jövőbe vezető utat terveznek Kézdiszentlélek és Lemhény között.

Az út okos lesz, mert a 19 kilométernyi szakasz mentén többféle korszerű digitális eszköz jelzi majd a hőmérsékletet, a levegő páratartalmát, az útfelület állapotát (jeges, fagyos, havas stb.), valamint egyéb olyan tudnivalókat, amelyek az arra járó gépjárművezetőket közvetlenül érdekelhetik. A gyalog- átjáróknál szürkületben, hajnalban, este és éjszaka fényjelek figyelmeztetik a járművezetőket, ha valaki éppen áthalad az úton, vagy készül áthaladni. Az út zöld minősítést is kaphat, mert a szélén kerékpársáv lesz kiépítve, kijelölve, az út mentén töltőállomások állnak majd a környezetkímélő elektromos meghajtású gépjárművek rendelkezésére.

A jövőbe néző fejlesztési tervet a Kovászna Megyei Tanács RMDSZ-es vezetői mutatták be bővebben. Az Agerpres hírügynökségnek nyilatkozva, Jakab István Barna, a megyei önkormányzat alelnöke elmondta, a korszerűsítési tervben szereplő útszakaszon összesen nyolc településre lehet eljutni, tehát a lakossági érintettség is nagy.

Ráadásul a közeli Kézdivásárhelynek Kézdiszentlélekkel együtt van már szerződése (az Anghel Saligny országos fejlesztési program révén) bicikliút kiépítésére, így a kerékpározóknak sok jót ígér a jövő. Ezzel együtt a vidék vendégforgalmának is jó szolgálatot tesznek ezek a fejlesztések, hiszen az övezetben sok a látnivaló, a kellemes és hasznos időtöltést kínáló hely. A kört bővítve, valójában körülbelül 30 kilométeres útvonalról, annak mentén 15 településről lehet beszélni.

A Kézdiszentlélek-Lemhény 19 km-es okos és zöld közút kiépítésének a költségei elérhetik a 25 millió eurót, a finanszírozás java részének megszerzéséért az országos fejlesztési program keretében pályáznak, a terv látványossága és minősége sikerrel kecsegtet.  <<

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük