Felhívás!

Nyolcezer kényszerszabadságolt

Nyolcezer kényszerszabadságolt Kovászna megye

Meghaladta a nyolcezret a Kovászna megyében kényszerszabadságoltak száma – közölte a megyei munkaerő ügynökség a közösségi oldalon, a számukra kifizetett összeg pedig meghaladta a 12 millió lejt. Kelemen Tibor munkaügyi igazgatóval e tény kapcsán beszélgettünk az éppen zajló folyamatokról.

Az okiratok ellenőrzése rengeteg időt és energiát emésztett fel, hiszen voltak például a nadrággyárak 4-500 dolgozót küldtek kényszerszabadságra. Sok pontatlanságot, átfedést kellett kitisztázni a Revisal programon (munkaadói regiszteren) keresztül, volt olyan ember, akinek három munkahelyen volt felfüggesztve a munkaszerződése, többek között még a szomszédos megyében is, így a támogatást is többször igényelték számára.

– Elég nehezen lefedhető kategória a kultúra és a sport területéről, közintézményektől szabadságra elküldött alkalmazottaké, az ő támogatásuk elszámolására még nincs módszertan – mondta Kelemen.

A tárcától érkezett átirat azt sugalmazza az ügynökségnek, ne fizesse ki a nekik járó támogatást, azaz a fizetés 75%-át kitevő összeget, mert gazdasági egységekről van szó, amelyeknek jóváhagyott költségvetésük, abban pedig fizetésre elkülönített összeg van.

Kedden 7323 személyt érintő 1019 támogatást igénylő kérvényre válaszképpen a hivatal kifizetett 11.740 lejnyi támogatást, pénteken már csak néhány kicsi cég és a három kézdi nadrággyár (Zarah Moden, New Fashion, Secuiana) 1700 alkalmazott után kell átutalni a járandóságot.

A szükségállapot ideje alatt a várakozásokkal ellentétben a munkanélküliség alig nőtt, jelenleg 3,29 a munkanélküliségi ráta, de mint azt már több cégvezető jelezte, őszig valószínűleg átszerveződnek a cégek, és valószínűleg leépítésekre is sor fog kerülni. Sok helyen kevesebb embert fogadhatnak, így azokat kevesebb alkalmazottal is elláthatják.

Jelenleg 605 segélyben, illetve 2200 tartós, szociális támogatásban részesülő tartós munkanélkülit tartanak számon. Az elmúlt két hónapban senkinek nem vágták el a segélyét, csak azok kerültek ki a rendszerből, akiket alkalmaztak – mondta az igazgató.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.