Hirdetés
Hirdetés

Nyelvi alapú jogsértés a Profinál

Nyelvi alapú jogsértés a Profinál Kovászna megye

Megtiltotta a Profi üzletlánc szentgyörgyi, Sugás áruházi részlegének vezetője, hogy a magyar alkalmazottak egymás között, illetve a vásárlókkal magyarul beszéljenek. A Mikó Imre Jogvédő Szolgálat (MIJSZ) feljelentést tett az ügyben az Országos Diszkriminációellenes Tanácsnál (CNCD).

Hirdetés
Hirdetés

Az esetet „meglepőnek” találta még a MIJSZ sokat látott vezetője is. Benkő Erika az tmondja: „nem gondolta volna”, hogy ilyesmi Sepsiszentgyörgyön előfordulhat.
– Megdöbbentőnek és felháborítónak tartom, hogy Sepsiszentgyörgyön, ahol a lakosság túlnyomó többsége magyar, a nyelvi jogokat és az etnikai méltóságot sértő munkahelyi zaklatás fordulhasson elő. Egy vérgőzös nacionalista hölgyről van szó, aki állítólag még a vásárlókra is rászólt, hogy beszéljenek románul, mert – mint mondta – „Romániában élnek, és itt románul beszélnek” – nyilatkozta a MIJSZ vezetője.

A szolgálat a CNCD-hez fordult, miután egy alkalmazott, aki azóta nem dolgozik a cégnél, felkereste panaszával a MIJSZ-t. A reklamációt több más munkavállaló is alátámasztotta nyilatkozatával, ám azok, attól való félelmükben, hogy esetleg elveszíthetik munkahelyüket, nem adták nevüket a feljelentéshez.
– Ez a munkahelyi diszkrimináció 22-es csapdája. Hogyan lépjél fel egy hátrányos megkülönböztetés ellen, miközben azt kockáztatod, hogy elbocsátanak az állásodból – vetette fel Benkő Erika, aki ugyanakkor hangsúlyozta: „komoly szintre” csak akkor vihetnek egy ügyet a diszkriminációellenes tanácsnál, ha erre kifejezett megbízást kapnak.

Hozzátette: jól jelzi a cégnél uralkodó hangulatot, hogy év eleje óta hét ember mondott fel, közülük többen éppen a fenti gond miatt. Benkő Erika „nagyon pozitívnak” tartja, hogy az embe­rek nem „szemlesütve hallgatnak”, hanem megpróbálnak kiállni igazukért.

– Örömmel látom, hogy az emberekben egyre inkább tudatosul, hogy az anyanyelvhasználat egy alapvető alkotmányos jog, és több olyan törvény is van, amely kifejezetten tiltja, hogy bárkit nyelve, etnikuma, vallása miatt diszkrimináljanak munkahelyén – fogalmazott a volt parlamenti képviselő.
A szolgálat ugyanakkor levélben értesíti a Profi Romániai leányvállalata és az anyavállalat vezetőségét is az esetről, és kérik a szóban forgó vezető szankcionálását.

A szolgálat képviselői „mentek egy kört” a nemrég megnyílt Sepsi Value Centerben is, és pozitív példának hozták fel – ami a magyar nyelv használatát illeti – a KFC-t és a Carrefourt is. Minden olyan helyre, ahol hiányosságot találtak, levelet küldte, és kérték, legyenek tekintettel a vidéken többségben élő nemzet nyelvi hovatartozására.

Elhangzott: eljárnak abban a szatmárpálfalvi esetben is, ahol a frissen megválasztott liberális polgármester Ion Barbura akarja átkeresztelni a helyi Soltész János nevű iskolát. Ugyancsak ez az elöljáró folyamatos konfliktusban áll a falu jegyzőjével is, akinek – az első vizsgálatok szerint – egyetlen „bűne” az, hogy magyar. A polgármester már többször megpróbálta elbocsátani a jegyzőt, mindmáig ez nem sikerült neki.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2021. május 6., 9:09
  ÉRTÉKELÉS: 20

  Nagyon silány műveltségű lehet egy ilyen részlegvezető, akinek ilyen megnyilvánulásai vannak! Helyette jóhiszemű román emberek kell szégyenkezzenek!

 • User
  Dátum: 2021. május 6., 11:58
  ÉRTÉKELÉS: 11

  Kerülni kellene minden ilyen üzletet. Sajnos sok helyen lehet tapasztalni, hogy még akkor is románul köszön az eladó, ha előtte magyarul köszöntek neki, és a névtábláján magyar név van. Szomorú.

 • User
  Dátum: 2021. május 6., 12:45
  ÉRTÉKELÉS: 17

  Az ilyenek hozzák a gyülöletüket magukkal, aztán csodálkoznak, hogy a magyarok nem nézik őket jó szemmel. Egyhangúan bojkottálni kell az ilyen üzleteket, vállalkozásokat, egy pár hónap múlva felfogják, hogy magyarlakta területen vannak. Üzleti alkalmazott rá mer szólni a vevőre, hogy ne beszéljen az anyanyelvén? Hogy kerül az ilyen ebbe a munkakörbe? Egyáltalán, hogy képzeli, hogy bárkinek is megmondja, hogy milyen nyelven beszéljen, a bunkóság netovábbja! Ha úgy tartja kedvem, beszélhetek kínaiul is, egy jó kereskedőnek ez nem akadály, hogy eladja a portékáját.

  • User
   Dátum: 2021. május 6., 19:47
   ÉRTÉKELÉS: 4

   A polgármesternek ehhez semmi köze, nem az ő hatásköre. A vásárlók viszont bármikor megtehetik – és meg is kell tenniük –, hogy bojkottálják az üzletet, amíg ez a helyzet fennáll. Két-három hétig kellene elkerülni a Profit, és ha a bevétel látványosan csökkenne, a cég vezetése intézkedne. Ez pedig a város magyar lakosságának a felelőssége (ahogy a Lidl esetében is ezt kellett volna tennie mindenkinek, amikor ott volt hasonló eset).

 • User
  Dátum: 2021. május 6., 13:15
  ÉRTÉKELÉS: 10

  Szerintem itt Sepsiszentgyörgy polgármestere kell intézkedjen. Joggal kérheti az üzlet bezárás@t,mert ez Székelyfold és ne járjunk úgy mintha ők lennének otthon.

 • User
  Dátum: 2021. május 6., 14:13
  ÉRTÉKELÉS: 7

  Nem tudom de nem nevezhető munkahelynek sem a profi,sem a peny sem a lidl,sem kaufland stb.
  Úgy váltsák egymást az eladók ,arúfeltöltők stb.,hogy szinte 2-3 havonta más más emberek vannak !
  Meddig megy ez még így?Millyen munkahely az ilyen?
  Vajon kivel van baj?A vezetősévekkel vagy az alkalmazotakkal?

 • User
  Dátum: 2021. május 6., 17:31
  ÉRTÉKELÉS: -2

  Azt kell mondani ,hogy romákul vagy az óhébert beszélik, aztán vajon mer-e pofázni?Mert mindenki annak vallhatja magát.aminek akarja…sok dák románul beszél ,mert szerintük az az ősi nyelv.Ennyi!

 • User
  Dátum: 2021. május 7., 8:26
  ÉRTÉKELÉS: 4

  Valamit egyszer nem találtam a Sugás alatt, kérdeztem, hol lenne, a válasz talán kérdés – féle volt ?csecse? -azóta nem vagyunk láthatósági viszonyban.

 • User
  Dátum: 2021. május 7., 11:14
  ÉRTÉKELÉS: 6

  A polgármester nem csak polgármester. Hanem politikusa egy olyan magyar szervezetnek amely saját bevallása szerint magyar érdekek védelmére esküdött fel. Tehát nem polgármesteri, hanem politikusi minőségében kellene cselekedjen. Az a tény, hogy polgármester, szintén a politikusi voltának köszönhető, mert így szerzett annyi népszerűséget, hogy megválasztották. Annak, hogy egy polgármesternek mi a hatásköre egy dolog, egy RMDSz-politikus hatásköre más dolog. Az nincs behatárolva annyira, mint az “atributiile primarului”. Ha akar, tud cselekedni.