Hirdetés
Hirdetés
Felhívás!

Növelték a kórház büdzséjét

Növelték a kórház büdzséjét Kovászna megye

A megyei kórház költségvetésének módosításáról, megyei utak korszerűsítéséről, bicikliút és lakásotthonok építéséről döntött Kovászna Megye Tanácsa csütörtöki ülésén.

Hirdetés
Hirdetés

„A koronavírus miatt immár a harmadik éve, hogy költségvetésünk középpontjában az egészségügy fejlesztése áll. Ez alkalommal a Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórház költségvetését növeltük 391 ezer lejjel, ennek nagyrésze az egészségügyi biztosítópénztárral kötött szerződésekből származik, 9,5 ezer lej pedig támogatásokból, Az összeget étkezési hozzájárulás biztosítására és orvosi felszerelések beszerzésére fogják felhasználni. Újabb 50 ezer lej pedig egy uniós pályázathoz szükséges” – magyarázta Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke.

A tanácsülésen három megyei út korszerűsítésével kapcsolatosan fogadtak el határozatokat, a beruházásokat az Anghel Saligny-programból és a megyei önkormányzat költségvetéséből finanszírozzák. Sepsibükszádon az országúttól a vasútállomásig tartó 1,7 km-es útszakasz (DJ113) felújítására és a 40 méteres híd újjáépítésére kerül sor, a munkálat összértéke 14,8 millió lej, ebből 9,93 milliót a fejlesztési minisztérium áll, a fennmaradó részt Kovászna Megye Tanácsa biztosítja. A Kőröspatakon áthaladó DJ121A megyei út egy része makadámút, most egy 2,35 km-es útszakaszt modernizálnak, a beruházás összértéke 9,4 millió lej, amelyből 8,54 milliót a kormányprogramból finanszíroznak, a többit a megyei önkormányzat teszi ki.

Az Angyalos és a vasúti átjáró közötti, 800 méteres útszakasz (DJ121E) korszerűsítési munkálatainak nagyrészét ugyancsak az Anghel Saligny-programból finanszírozzák, az összérték 3,7 millió lej, amelyből 2,45 millió lejt biztosít a kormány, a fennmaradó részt a megyei tanács fedezi.

A tanácsülésen a beruházások általános költségvetését és az önrészre vonatkozó határozatokat fogadták el, mindeközben zajlik a közbeszerzés a munkálatok tervezésére, kivitelezésére.

Kovászna Megye Tanácsa Sepsi Track néven kezdeményezte az első nagyszabású, különálló bicikliutat Háromszéken, amely Sepsibükszádot fogja összekötni Réttyel, áthaladva Mikóújfalun, Málnáson, Málnásfürdőn, Bodokon, Gidófalván és Sepsiszentgyörgyön. A csütörtöki tanácsülésen jóváhagyták a beruházás tervezésének tárgykörét.

„Olyan különálló, 46,2 km hosszú bicikliutat tervezünk, amely biztonságos terepet kínál kicsiknek és nagyoknak. Az elmúlt időszakban jómagam is bejártam ezeket a nyomvonalakat, a bicikliút olyan tájakat mutat meg a kerékpárosoknak, amelyeket eddig autóból nemigen láthattunk. Hosszú út áll még előttünk, mindent meg fogunk tenni azért, hogy egy jóminőségű, összefüggő kerékpárutat adhassunk át a háromszékieknek” – részletezte Jakab István Barna alelnök, kiemelve, hogy ez az első lépése a folyamatnak. A tervezést, megvalósítási tanulmányt saját költségvetésből finanszírozzák, majd a kivitelezéshez pályázati forrást keresnek.

(KMT-sajtóirodája)

Fotó: depositphotos.com

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2022. szeptember 30., 19:33
    ÉRTÉKELÉS: 4

    A mostani kórházigazgató azért ilyen bőcs, mert folyamatosan tömik pénzzel az intézményt. Meg se kell gondolni mire költik. Így könnyű feszedezni. Az azelőttinek bezzeg nem adtak. Végül a sok építkezés közben egész részlegek, szakterületek szűnnek meg .