Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Nemzetközi fogathajtó verseny Oltszemen

Nemzetközi fogathajtó verseny Oltszemen Kovászna megye

Tizenhat romániai és magyarországi fogat nevezett be az 5. országos és nemzetközi kettesfogat-hajtó versenyre, amelyet június 16-18. között szervez az oltszemi fogathajtó pályán a bodoki önkormányzat, Kovászna Megye Tanácsa, a Romániai Lovas Szövetség és az AgroSic Közösségek Közti Társulás. A rendezvény egyik újdonságaként bemutatják Háromszék lovas térképét.

A versenyre visszajáró csapatok és nemzetközi versenybírók részvétele igazolja, jó döntés volt megépíteni az európai viszonylatban is egyedinek számító oltszemi pályát, mely nagyban meghatározza a székelyföldi lovassport fejlődését és jövőjét – mondja Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke. Meglátása szerint az elmúlt évek színvonalas versenyeinek köszönhetően ma már Bodok község, illetve Oltszem meghatározó szerepet tölt be a nemzetközi fogathajtásban.

Az idei díj-, akadály- és maratonhajtó-versenyen tizenhárom romániai és három magyarországi fogat vesz részt. „A megmérettetésnek ez alkalommal is nagy a tétje, hiszen ez a világbajnokságra belépőt biztosító háromcsillagos pontszerző verseny” – hangsúlyozza Fodor István, Bodok polgármestere. A csapatok folyamatosan érkeznek, csütörtökön már orvosi vizsgának vetik alá a lovakat.

A háromnapos rendezvény június 16-án, pénteken 11 órakor díjhajtással és bemutatóval kezdődik. Szombaton 10:30-kor a Kézdivásárhelyi Tanulók Klubja fúvószenekara és mazsorett-csoportja lép fel, 11:30-kor kezdődik a pályaismertető, 12 órakor pedig a maratonhajtás. A verseny mellett tartalmas programok várják az érdeklődőket. Ugyancsak szombaton, 15 és 20 óra között az árkosi Barabás Lovarda pónilovaglást biztosít a gyerekeknek, 15-től 16 óráig tart a hangszersimogatóként közismert zenés foglalkozás, 15-17 óra között kézműves foglalkozások (mézeskalács-díszítés, tojáspatkolás) esedékesek.

Ugyancsak szombaton 16 órától bemutatkoznak a Kovászna megyei lovardák, lesz hajtókocsi- és hintókiállítás, valamint az Agrosic Közösségek Közti Társulás bemutatja a háromszéki lovas térképet. A folytatásban, 17 órától fellép a Fenyőcske Néptáncegyüttes, 17:50-kor pedig a Sepsibodoki Református Kamarakórus. A Csajod zenekar 20 órától, a Nagy Feró és a Beatrice 21:15-től koncertezik.

Hirdetés
Hirdetés

Vasárnap 11 órakor akadályhajtáson mérik össze tudásukat a fogatok, majd 15 órától a díjátadás veszi kezdetét. 16 órától a barátosi Ferencz Ernő Református Fúvósegyesület zenél, 17 és 19 óra között az érdeklődők kipróbálhatják a lovaskocsizást, 18 órakor az Erdélyi Lovaskaszkadőr Egyesület tart bemutatót. Az eseményt 19 órakor a Vagabond, 20 órakor pedig a miskolci Rock Planet zenekar koncertje zárja.

Szombaton és vasárnap 12-20 óra között mesebeli hintózásra lehet vinni a legkisebbeket a farkaslakai pónifogattal. A rendezvény alatt állandó programként Kalandsziget várja a kicsiket, a felnőtteket pedig kézműves vásár és bemutatók, illetve lacikonyha.

Fotók: Kocsis B. János

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük