Nem tartották be az ígéretet

Nem tartották be az ígéretet Kovászna megye

Ki kell tartani az igazság mellett, nyilatkozta az úzvölgyi események kapcsán Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke, aki szerint a mi fegyverünk a jog kell legyen. A hosszasan elhúzódó konfliktus újabb felvonása után a megyevezető úgy látja, a nemzetközi egyezményekre kell hagyatkozni az ügy megoldásában.

Az érzelmileg túlfűtött helyzetben a jog útján kell megkeresni az igazságot, hogy megmaradjon a temető, mert ezt a kérdést már nem lehet helyi szinten megoldani. Éppen ezért vannak nemzetközi egyezmények, román–magyar egyezmények, mert a helyzet olyan szintre jutott, hogy nem tudjuk mi sem békésen, sem másképp megoldani – magyarázta Tamás Sándor. Ezek az egyezmények azt mondják, hogy egyetlen ország sem, amelynek területén katonai temető van, végezhet abban a temetőben semmilyen módosítást a másik országok beleegyezése nélkül. Ez a temető több száz orosz, magyar, osztrák, német katona temetője, de román katonai temető is van az Úzvölgyében, tíz kilométerrel távolabb.

– Mivel a román katonai temetőt nem gondozták, elhagyatott állapotba került. A magyarok által felügyelt temetőt pedig elfoglalták, betelekkönyvezték egy éjszaka alatt, és kikiáltották román temetőnek. Ez olyan érzelmi dolog, amit nehéz higgadt fejjel kezelni, mert az elmúlt száz évben sok mindent elvettek tőlünk: erdőt, házat, de ez az első alkalom, amikor a temetőt is el akarják – mondta Tamás Sándor.

Az elnök hozzátette: annak ellenére akarják elvenni a temetőt, hogy egy a 2010-es, kormány által jóváhagyott vagyonleltár szerint a temető ötezer négyzetmétere Csíkszentmárton község tulajdonában van. Ezzel szemben a dormánfalviak betelekkönyvezték a Bákó megyei telekkönyvi hivatalba ezt a területet. Bár van egy határvita is, de pontosan meg lehet állapítani, hogy az 1968-as megyeegyesítéskor a törvény Úzvölgyét Csíkszenmárton település hatáskörébe sorolta.

– Fontos a politikai felhangok leválasztása is, ugyanis nem pártok kezdeményezték, hogy Úzvölgyét védjük meg élőlánccal, hanem a kezdeményezés hetekkel ezelőtt a civilektől, hagyományőrzőktől jött. Nem lehet azt hagyni, ha tízszeres is a túlerő, hogy meggyalázzák a temetőt. Imára erőszakkal válaszolni nagyon elítélendő. Ezt a józanon gondolkodó román értelmiségeik is így látják – mondta az elnök.

Az ügynek az is árt, tette hozzá, hogy ebben a pillanatban a román politikumban nemhogy önmérséklet vagy józanság nincs, hanem teljesen kilátástalan az állapot a bukaresti politikában, és ez sokáig így lehet.

– Nem látom azt a karakán bukaresti román politikust, aki egyértelmű véleményt és álláspontot tudna megfogalmazni. Az Úzvölgyében is rengeteg erőt kivezényeltek, de nem tudtak, és meggyőződésem szerint nem is akartak rendet tenni, csak színlelték. Egyeztettünk Sebastian Cucoș csendőrparancsnokkal, aki a 2018. augusztus 10-i bukaresti tüntetést brutálisan elfojtotta, és aki Úzvölgyében a csendőröket koordinálta, és azt vállalta, hogy nem lesz incidens, és senki nem megy be a temetőbe, hanem a koszorúkat a kerítésen kívül helyezik el a románok. De ezúttal sem tartották be, amit ígértek.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.