Hirdetés
Hirdetés

Nem mindegy, hogyan

Nem mindegy, hogyan Kovászna megye

A népszámlálás önkitöltős szakaszában megszámolt lakosság 17,8%-os arányával Kovászna megye az országos átlagot felülmúlva (amely 16,7 %) a 17. helyen áll. Még így is nagyon sok kell ahhoz, hogy elérjük a célként kitűzött 35–40%-ot. Így foglalható össze az, amit a népszámlálás aktualitásairól elmondott Tamás Sándor megyetanácselnök, Antal Árpád sepsiszentgyörgyi polgármester és Bodor László, a Háromszéki RMDSZ ügyvezető elnöke.

Szentgyörgy nagyon jól áll e szempontból, a vidék nem annyira, pedig a népszámlálás első, önkitöltős szakaszának végére el kellene érnünk a városokban legalább az 50, megyei szinten pedig a 40%-ot – fejtette ki Antal Árpád. – A 40% a Nemzeti Statisztikai Intézet célszáma is. Ehhez képest – ha marad az eddigi kitöltési ütem –, akkor 37,6 – 37,8% körül lesz az országos arány.

Hirdetés
Hirdetés

Ahhoz, hogy a papírforma beigazolódjon, naponta 25–30 személynek kellene megfordulnia egy-egy kijelölt segítőponton (ún. ARA), most nagyjából 15–20 személyt fogadnak. Az eddig felmértek 61–63 %-a vette igénybe a segítséget, a többiek otthon töltötték ki az űrlapokat – hangzott el.

Az RMDSZ folyamatosan tájékoztatja a lakosságot, a népszámlálás.ro oldalon oktatóvideó is található, és több mint 200 fiatalt készítettek fel arra, hogy segítsenek az idősebbeknek az online adatlapok kitöltésében. A fokozott erőfeszítésekre azért van szükség, mert a következő, május 15-ével kezdődő szakaszban sokkal kevesebb számlálóbiztos lesz, mint a 2011-es népszámlálásnál, egyszerűen nem lesz idő mindenkit felkeresni otthonában – hangsúlyozta Bodor László. A harmadik szakaszban pedig már csak a különböző adatbázisok alapján töltik ki az egyénekre vonatkozó adatokat, de akkor már nem jegyzik az etnikumot, anyanyelvet, felekezeti hovatartozást – figyelmeztettek újra az elöljárók. Antal arra biztatta azokat, akik a városnapokra, húsvétra hazajönnek külföldről, töltsék ki az adatlapokat.

Benéztünk a stadionnál levő, volt OSK-ajándékboltban berendezett összeírópontra, ahol Balló Kriszta népszámbiztos éppen szabad volt, miután a szerda délelőtt folyamán tíz háztartásból tizenhat személyt számolt meg. Elmondta, még sok a tévhit és a félelem az emberekben, többen arról érdeklődnek, második lakásuk azért érdekli-e a hatóságokat, mert ott ukrán menekülteket helyeznének el, illetve arról is, hogy jár-e nekik e a szabadnap, ha igénybe veszik a segítséget (egyértelműen igen, de ez csak május 15-ig érvényes). Azért is akadékoskodnak és háborognak, hogy miért kérdezik őket arról, hogyan érintette a Covid-járvány, és nem nagyon győzi meg őket, hogy európai statisztika is készül ez ügyben. 

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük