Felhívás!

Nem az épület a gond

Nem az épület a gond Kovászna megye

Annak ellenére, hogy Kovászna Megye Tanácsa tetemes összegeket fordít a megyei sürgősségi kórház fejlesztésére, bővítésére, felszerelésére, a Ferencz József pszichiátriai kórházként működő, 1853-ban épült műemlék épület felújítására nem költenek egy vasat sem, holott már a vakolat lehullása veszélyeztetheti az előtte elhaladókat is. A kérdést az illetékeseknek is feltettük.

– Meg kellett néznünk, mik a prioritások – felelte kérdésünkre Henning László, a megyei tanács alelnöke.

– Finanszírozás most elsősorban a tüdőkórház építésére volt, a pszichiátriai kórházat pedig a távolabbi jövőben arra a négyhektáros területre költöztetnénk, amit a Cigaretta utcában az útügytől vettünk meg (a volt székhelyük területére), a kórház területén ugyanis fejlesztésekre, építkezésre már nincs hely. A pszichiátria épületét pedig akkor újítanánk fel, amikor az új funkciónak megfelelően egyúttal teljesen átépítenénk. Ehhez ki kell költöztetni onnan a betegeket, elsősorban ez a nagy probléma, ehhez nehéz megtalálni a megfelelő helyet.

Tamás Sándor tanácselnök a problémával kapcsolatosan kifejtette: – Azt a kritikusok is elismerik, hogy tizenegy éve, mióta átvettük a kórházat, rengeteg pénzt fektettünk be a fejlesztésbe, nemcsak azért, mert ez a törvény által ránk szabott feladat, hanem mert erkölcsi kérdés is. A Megyei sürgősségen egy évben 36 ezer esetet jegyeznek, mert a falvakon öregednek ki a családorvosok, és ha valami probléma van, egyből a 112-t hívják. Hiába derül ott ki, hogy az esetek fele nem sürgősség, nekünk az a feladatunk, hogy megoldjuk, azonnal tudjanak segíteni mindenkinek – indokolta az erőforrások felhasználásának módját a megyei elnök.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.