Felhívás!

Ne közelítsünk az állathoz

Ne közelítsünk az állathoz Kovászna megye

Nyugodt, barátságos rókával találkoztak az elmúlt napokban azok, akik reggel a sepsiszentgyörgyi stadionba járnak futni. Az állat nem ijedt meg az embe­rektől, ráérősen nyújtózkodott, majd kényelmesen elsétált az utcán, a parkoló autók mögött, néhány méterre az iskolába siető gyerekektől. Szakemberek szerint ez a veszettség biztos jele.

A róka az a ritka állat, amelynél a veszettség egyfajta kábultságot okoz. Az egyébként rendkívül óvatos állat, amelyet rendes körülmények között megközelíteni sem lehet, hirtelen szelíd lesz, odasimul az emberhez, közel megy a háziállatokhoz, kimondottan barátságosan viselkedik – magyarázza dr. Kondor Attila állatorvos.
– Éppen ettől lesz rendkívül veszélyes, mert az elővigyázatlan gyerek vagy felnőtt, aki ezt nem tudja, akár meg is simogathatja a rókát, amely ilyenkor könnyen megharaphatja. Így fertőzi meg a házi állatokat is, amelyeket megközelít – mondja a szakember.
Kábult állapotában könnyen utolérik a kutyák is, akiket szintén megmar a veszett róka. A kutyáknál és különösen a macskáknál azonban a veszettség agresszivitással társul, és az emberre is rendkívül veszélyesek lesznek – hívja fel a figyelmet dr. Kondor.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.