Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Ne hagyjuk magukra őket!

Ne hagyjuk magukra őket! Kovászna megye

A magyarságuk miatt börtönben sínylődő politikai foglyaink, Beke István és Szőcs Zoltán ügye Tusványoson is terítékre került. A Kós Károly-sátorban lezajlott beszélgetésen Lomnici Zoltán, az Emberi Méltóság Tanácsának elnöke, Bajkai István, a Fidesz–KDNP országgyűlési képviselője, Fejér László Ödön RMDSZ-szenátor, valamint Kulcsár-Terza József, a Magyar Polgári Párt parlamenti képviselője a történtek és azok tanulságainak számba vétele mellett az áldatlan helyzet megszűntetésének lehetőségeit latolgatta.

A nemzedékek széles skáláját felölelő jelenlévők sokasága megdöbbenve hallgatta a moderátor szerepét betöltő Tőke Ervin, az Erdélyi Magyar Néppárt csíkszeredai önkormányzati képviselőjének beszámolóját a kézdivásárhelyi fiatalemberek fogva tartásának körülményeiről. Ennek során ugyanis kiderült, hogy hónapokon át több mint 50 éves, poloskáktól hemzsegő matracokon kellett a fejüket nyugovóra hajtsák.
Az ügy kapcsán elsőként felszólaló Fejér László Ödön rámutatott, amint a Románia által 1878-ban megkaparintott Dobrudzsa esetében történt, Erdélyben is a más nemzetiségűektől való megszabadulásra törekedtek és törekszenek. A vezérelv ugyanis, amely szerint Romániát csak románok lakhatják, másfél évszázad alatt nem változott. Ennek következtében pedig nem fogadják el, hogy mi továbbra is magyarként akarunk a szülőföldünkön élni. Éppen ezért a bukaresti hatalomtól nem várható kedvező fordulat Beke István és Szőcs Zoltán ügyében.

Politika ítélettel állunk szemben, jelentette ki Bajkai István jogász, az Országgyűlés Igazságügyi Bizottságának tagja. Szerinte ugyanis nem lehet véletlen, „hogy fiatalemberek magyar zászlót birtokolva és szilveszterre petárdát vásárolva terroristának minősüljenek és bűnössé váljanak. Ilyen hibát egy jogrendszer nem tud elkövetni.”

Hirdetés
Hirdetés

Id. Lomnici Zoltán, a magyarországi Legfelsőbb Bíróság volt elnöke szerint évtizedekkel a Ceauşescu-diktatúra bukása után is „nemzetbiztonsági kockázatként tekintenek az itt élő magyarokra, különösen az egy tömbben élő székelyekre. Ezért mindig szükség van olyan üzenetekre, amelyekből megérthetik a székelyek, hogy miként vélekedik róluk a román hatalom és a román társadalom nem elhanyagolható része. Elfogadhatatlan azonban, hogy ártatlan embereket becsukjanak csak azért, mert az Isten magyarnak teremtette őket, és ehhez ragaszkodnak.”

A magyar ügyekért történő kiállás a politikai porondon és civil szintéren egyaránt sok kívánnivalót hagy maga után. Egységesebben és keményebben kell fellépni, ha eredményt akarunk – fogalmazott Kulcsár-Terza József, aki fontosnak tartja, hogy a fegyházban minél több hivatalos személy keresse fel az ártatlanul elítélt kézdivásárhelyi fiatalokat. Ezáltal ugyanis mindenki előtt egyértelműsíthető, hogy nem hagyjuk magukra őket, és figyelemmel kísérjük a sorsuk alakulását. De mindezt a saját érdekünk is megköveteli, hiszen ameddig koholt vádak alapján, bizonyítékok nélkül embereket lehet elítélni és börtönbe vetni, senki sem érezheti biztonságban magát. Még a románok sem.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
  • User
   Dátum: 2019. augusztus 6., 12:39
   ÉRTÉKELÉS: -2

   Akik a magyarellenességet és a románokkal való kollaborációt támogatják, azok számára ez ideális magyarázat:
   „Nem a magyarságuk miatt vannak börtönben, hanem a hülyeségük miatt.”
   Ezzel megnyugtatják a lelkiismeretüket és minden EGYÜTTÉRZÉST megtagadnak Tőlük a saját kényelmük érdekében.
   Ezek Ceausescunak is tapsoltak és az Úzvölgyi eseményekre is találnak ugyanilyen megnyugtató, maguktól ELHÁRÍTÓ magyarázatot.
   SZÉGYELLJÉK MAGUKAT!

   • User
    Dátum: 2019. augusztus 6., 13:35
    ÉRTÉKELÉS: 6

    Ez egy tipikus primitív balliberális hazaáruló válasz a problémára.
    Annyi biztos, hogy nem székely és nem külhoni magyar vagy, hanem csonkaországi gyűlölködő.
    Beke István és Szőcs Zoltán ügyéből sem tudod a magyar miniszterelnök gyalázását kihagyni?
    Miféle felfogásod van Trianonról? Talán még örülsz is neki?
    Szégyen, hogy a magyarok között ilyen szemét emberek vannak.

   • User
    Dátum: 2019. augusztus 6., 13:43
    ÉRTÉKELÉS: -2

    Próbálgattam a gombokat, így TÉVESEN nyomtam NEM ÉRTEK EGYET-t.
    Miért nem lehet visszavonni?
    Valójában EGYETÉRTEK a reális magyar állásponttal, így kiütöttem a Beke és Szőcs ellen hörgő nemzettudat-nélküli internáci semmirevalókat.
    Tehát a SZÁMLÁLÓ ÁLLÁSA: 0

 • User
  Dátum: 2019. augusztus 5., 9:52
  ÉRTÉKELÉS: 4

  Jó lenne már végre felfogni hogy a trianoni vonat elment, tovább kellene lépni! A székelység még mindig a múltba kapaszkodik, ahelyet hogy haladna előre. Csak egy példa, Hargita és Kovászna megyében kb. 50százalékban buktak el románból az éretségizők. Őszintén, melyik országban tolerálják hogy nem beszéled a nyelvet egy hatos-hetesre? Szét kellene nézni a világban egy kicsit és mindjárt egyértelű lenne hogy mint kisebbség elég sok jogaink vannak Romániában. Ezt a folyamatos gyűlölködést használjak ügyesen a lecsúszott költő/politikusaink minden egyes kampánynal, ez nem tűnik fel senkinek? A kézdivásárhelyi fiatalokat meghurcolták, ez tény, ahogy az is, ha egy szélsojobbos banda élén állsz akkor biza fognak figyelni és minden ballépésednel felrúgnak, és kezdődhet a mártírkodás, még több olaj a tűzre… ennél melegszik ügyesen Orbán elvtárs, az rmdsz, mszp, és a román megfelelőik.

 • User
  Dátum: 2019. augusztus 6., 14:47
  ÉRTÉKELÉS: 1

  Nem tapsoltam Ceausescunak soha. Magyarellenes? Viccnek is rossz. De mi az, hogy „románokkal való kollaboráció”? Gondolom, együttműködésről lenne szó. Vagyunk maximum 1, 2 millió magyar mintegy 17- 18 millió román mellett. Ne működjünk együtt velük? Zárkózzunk el tőlük? Netán robbantsuk fel őket, hátha kitör egy polgárháború? Képzeljük el, hogy pl. a Noua Dreapta ifjai készültek volna március 15- én robbantani Kézdin. Jól esett volna? Románságukért szenvednének, ha börtönbe kerülnének?

 • User
  Dátum: 2019. augusztus 6., 21:35
  ÉRTÉKELÉS: 0

  A hozzászóló meg kívánt leckéztetni, minket, csak izgalmában, hogy amíg ír rátalálnak, mindenféle meggondolatlanságot firkált. Magyarságomért vagy székelységemért pont azokat a billogokat hallgatom mint ő, de nem biztos, hogy minden vonatkozásban tudom, hogy őt milyen nyomások fenekelték.