Felhívás!

Napszámosregiszter

Van egy törvénymódosítás, amely egyelőre csak kötelez, ám mindeddig nem teremtették meg az alkalmazásához szükséges feltételeket. Pedig a napszámosregiszterek online felvezetésének határideje december lenne – derült ki az Ördög Lajossal, a megyei munkafelügyelőség vezetőjével folytatott beszélgetésünk során.

Ördög kérdéseinkre elmondta, nem kaptak semmiféle értesítést, a napszámosregisztereket továbbra is papíron vezetik, hiszen az online változat még nem jelent meg.

– Le kell tisztázni, hogy a papírforma is megy tovább párhuzamosan (hiszen a regisztereket megvásárolták az érintettek, ezeket lehetne használni, amíg betelnek), vagy átmeneti időszak után ez teljesen megszűnik. Remélem, ha nem tolják ki a határidőt, hasznos időben tudomásunkra hozzák a változásokat, hiszen a magunk során nekünk kell tanulnunk, tovább kell tudnunk adni a program kezelését – részletezte.

Elmondta, a napszámosokat foglalkoztató háromszéki munkaadók nem aggódnak, eddig senki nem érdeklődött erről a témáról a munkafelügyelőségen. Ördög szerint a Kovászna megyeiek tudják, hogy az illetékesek mindig értesítik őket az esetleges változásokról, ezért nem faggatóznak.

– Még van pár regiszterünk raktáron. Nem adtunk le utánrendelést, hiszen mi is várjuk az online változatot, ez több előnnyel kecsegtet. Gondoljunk csak arra, hogy valakinek regisztere van, és több mezőgazdasági munkaponton dolgoztat. Ilyenkor a regisztert sétáltatni kell, arról nem is beszélve, hogy a jelenlegi papírváltozatot havonta be kell hozni hozzánk, hogy felvezessük egy adatbázisba. Továbbá a munkaadónak nem kéne többé visszakeresnie, hanem a felvezetésnél egyből látná, ha a napszámost a megengedettnél több munkaórára alkalmazná, így ez véletlenül sem fordulhatna elő, és jelentős bírságokat kerülhetne el – összegzett a szakember.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.