Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Napokig készítették a hímes tojásokat, majd kiállították a legszebbeket

Napokig készítették a hímes tojásokat, majd kiállították a legszebbeket Kovászna megye

Hagyományőrzéssel és közösségépítéssel ünnepelte fennállásának 10. évfordulóját az Erdélyi Múzeum Egyesület sepsiszentgyörgyi fiókegyesülete, mely a hét elején tojásíró kalákát, majd a termésből kiállítást szervezett a Sapientia EMTE Sepsiszentgyörgyi Karán, illetve a református vártemplom új imatermében.

Hirdetés
Hirdetés

A két intézményt Bíró Boróka Júlia személye köti össze, aki az az Erdélyi Múzeum Egyesület elnöke, az egyetemnek pedig oktatója. A kollégákkal, hallgatókkal, EME-tagokkal együtt három napig (hétfőtől szerdáig) tartó nagy kalákán a közel negyven résztvevő gyimesi minták alapján festették a tojásokat, ehhez Antalné Tankó Mária az EME Kiadónál 1999-ben megjelentetett könyvét használták forrásul, amely 216 mintát tartalmaz.

Fotó: Bíró Boróka

„Nagyon jó hangulatú közös munka volt” – részletezte Bíró Boróka. „Volt olyan, aki életében először fogott kesicét, hogy tojást írjon. Egyeseknek csak egy tojást sikerült megfesteni, más pedig 21-gyel tartotta a rekordot” – avatott be a részletekbe.

Mint elmondta, tojásírás közben bőven adódott alkalom megbeszélni azt is, melyik mintának mi a jelentése, milyen változatai vannak, hiszen a borzoskata, cserelapis más formát öltött a különböző falvakban. Rácsodálkoztak ugyanakkor olyan ritkább motívumokra, mint a „szent korona”, vagy a „fehér kabala”, utóbbi a legénynek adott tojáson egyfajta szerelemvarázsló funkcióval is bírt.

Fotó: Bíró Boróka

Végül mindegyik minta rákerült egy tojásra, a kaláka termését pedig kiállításon is bemutatták: csütörtökön az egyetem épületében volt megszemlélhető, péntektől – miután az szabadnap, jövő héttől pedig vakáció van – a református vártemplom új imatermében csodálható meg a hímes tojások sokasága.

Fotó: Bíró Boróka

Fotó: Bíró Boróka

Fotó: Bíró Boróka

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2024. március 31., 11:03
  ÉRTÉKELÉS: -10

  A Sapientia sokéves működésének első „munkája” amit le tud tenni az asztalra városunkban. Ez is pár nap múlva már csak néhány száz záptojást jelent majd. Szép dolog a hagyományőrzés, de a helyi mezőgazdasági tevékenységeket, gazdákat semmivel sem tudta eddig előbbre mozdítani. Elég szomorú, hogy alaptevékenységéhez nem passzoló extremitásokhoz kezd nyúlni. Olyan mint a választások, jön a felvételi, kell a diáklétszámért az öt perc hírnév. Legalább ha új kampuszt építenek majd, a tojásokat egymástól távolabbra tudják rakni. Még jó, hogy vannak ilyen csak papíron létező egyesületek, amelyek éves tevékenysége kimerül egy ilyen érdektelen dologban. Némelyeknek jó mert egyszerre több helyről kapja ezáltal a fizut. De azért ha komolyak akarunk lenni, az igazi neves egyetemeken az oktatók csak a tanári tevékenységgel összefüggő kutatómunkákkal foglalkoznak, ahol a pénzszerzési kedv nem jellemző. Gondolom itt sem önkéntes alapon megy az elnökség.

  • User
   Dátum: 2024. április 8., 10:05
   ÉRTÉKELÉS: 11

   Ha hiszi, ha nem, ez az az elnökség ami éppen önkéntes alapon megy, évek óta. Érdemes érdeklődni a rosszindulatú hozzászólást megelőzően. Ítélkezni nagyon könnyű, bármit is tenni a közösségért már sokkal nehezebb.

   • User
    Dátum: 2024. április 8., 23:21
    ÉRTÉKELÉS: -6

    Ja persze tiszta ingyen köszönöm szépenért dolgozik még az elnökség tagjai is. Hiszi a piszi! Az egyetemi tanári fizetés miatt is folyton sírnak hogy kevés. De hidd el nagyon jól vagyok tájékozódva. Alig pár hete akkor meg miből tellett nekik Dubaji kiruccanásra luxushotelben???? HMM?? Aztán szép csendben egész évben lapítanak nem csinálnak semmit. Érdekes hogy olyan tevékenységről sosem olvashatunk ami a tevékenységi körüknek megfelelő. Mondjuk amitől a helyi gazdák hatékonyabban termeszthetik növényeiket. Erre pedig írott vagy videó formájában ezerszámra lenne lehetőség manapság. Valóban nehéz tenni a közösségért mert eddig nekik se jött sehogy se össze. Gazembereket a szakember se tudja jó útra terelni hidd el.

    • User
     Dátum: 2024. április 9., 14:58
     ÉRTÉKELÉS: 7

     Aki nem hiszi, járjon utána! Az EME sepsiszentgyörgyi fiókjának elnöki tisztségéért járó javadalmazás 0,00 lej. És annak emlegetése, hogy ki hova utazik nagyon alantas személyeskedés. Rájöttem, ön nem csak rosszindulatú, de még irigy is. Elég kellemetlen kombináció. Kívánom, hogy találja meg azt, ami örömet okoz – és amennyiben az nem mások alaptalan rágalmazása es bántása- jobb élete lesz!