Felhívás!

Nálunk sem idegenek a drogok

Nálunk sem idegenek a drogok Kovászna megye

Tegnap Liliana Lazea, a Kovászna megyei drogprevenciós iroda koordinátora egy felmérés kapcsán érdekes, és egyben elgondolkodtató tényeket ismertetett a helyi médiával a háromszéki diákok drogfogyasztási szokásairól. Kiderült, hogy mifelénk a heroin sem ismeretlen, a legnépszerűbb a cannabis, a legkönnyebben beszerezhető a Prenadez.
2016. május 10. és június 10. között mértek, 573 háromszéki diákot (IX–XII. osztályos tanulót) faggattak ki vidéki és városi iskolákban, fele-fele arányban.
A tesztben csapdakérdések is el voltak rejtve, így sikerült nagy mértékben kiszűrni azokat az ifjakat, akik vagányságból tüntették fel magukat drog-, alkohol-, cigarettafogyasztókként. A tanulmányból kiderült, hogy kortól függetlenül a fiúk a legkíváncsibbak, legbátrabbak, illetve nemtől függetlenül XI. osztályban a legaktívabbak a „kipróbálás” terén.
A megkérdezettek 51,1%-a legalább egyszer életében próbálta már a cigarettázást, 40,7%-a cigarettázott a kérdéstől számított egy éves időszakon belül, illetve egy hónapon belül 33,6%-ban szívtak cigit a diákok. A XI. osztályosoknál volt a legnagyobb az arány, ami a cigaretta kipróbálását illeti (66,7%), de a IX. osztályos diákoknál is egy elgondolkodtató 31,5%-ot jegyeztek fel.
Az alkoholfogyasztás a legaggasztóbb, a megkérdezett 573 diák 93,7%-a fogyasztott alkoholt, illetve 71,6% az egy hónapon belül elfogyasztott szeszesital-opciót is bekarikázta.
A válaszadók több mint fele már megrészegedett legalább egyszer: itt is a tizenegyedikesek „remekeltek”, akiknek 61,5%-a legalább egyszer, illetve 23,2%-a a teszttől számított egy hónapon belül is lerészegedett.
A drogok terén sokkal kisebbek az arányok, ám elképesztő a fiatalok „felkészültsége”, tájékozottsága ezen a téren: többen a speciális programokkal látogatható „sötét neten” (Darknet-en) navigálva keresik a megoldásokat arra, hogy miként készítsenek hallucinogén „koktélokat” (sajnos, itt a pedofíliától kezdve a részletesen bemutatott gyilkosságokig mindent megtalálnak, így valódi veszélyeknek teszik ki magukat) – avattak be a szakemberek.
Visszatérve a felmérésre, a megkérdezettek 8,9%-a már drogozott, 5,9% a teszttől számított egy éven belüli, illetve 1,9% a teszttől számított 1 hónapon (!) belüli időszakban tette ezt. A korcsoportoknál pedig a következő a helyzet: IX. osztályban 2,5%, X. osztályban 6,8%, XI. osztályban 17,7%, illetve XII. osztályban 9,8% már kipróbálta az illegális tudatmódosító szereket.
A kedveltebb drogok lajstromát a cannabis, illetve az etnobotanikus szerek, és az ecstasy vezetik, de itt megtalálhatóak az amfetaminok, nyugtatók, LSD, kokain, heroin is. Ugyanakkor a legkönnyebben beszerezhető drogoknál a fiatalok a Prenadezt, hasist, marihuánát említették.
Lapunk kérdéseire kiderült, hogy idén, eddig még egyetlenegy háromszéki függő sem kérte a drogprevenciós iroda segítségét: tavaly ez a szám 11-re volt tehető, és legtöbbször a hatóságok figyelmébe került – razziák, rajtaütések után kihallgatott fogyasztók – érkeznek „gyógyulni”, tanácsadást kérni. <<

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2018. március 2., 7:52
  ÉRTÉKELÉS: 4

  Nézzétek kedveskéim! Olyan tényfeltáró cikket kapartatok össze, h az a kölyök aki eddig nem szipozott az most ki fogja próbálni! Ha drogot akartok látni más megyéből találomra jelenjen meg itt- ott a diicot és sztem kapnak! Ha meg piát és márkás😂 cigit kerestek a sulik szomszédságában bizti kaptok! A Bod és Apor suli előtt ciklizve lehet végigmenni annyi a kocsmázó! Vki megengedi, na így a drogokkal is!!!

 • User
  Dátum: 2018. március 3., 17:57
  ÉRTÉKELÉS: 4

  Háromszéki iskolákban vagy háromszéki iskolások? Mert egyáltalán nem mindegy! Ha háromszéki iskolaigazgató lennék erősen elgondolkoznék, hogy esetleg bepereljem a portált.
  Gondolom kedves újságíró soha de soha míg licis volt alkoholt nem kóstolt, cigarettáról nem is beszélve. Jaj nem, ilyent csak a mai fiatalok tesznek, micsoda világ, micsoda szülők! Szemforgató hazug papok vagyunk! Én jól emlékszem még, hogy bizony mi is megtettük, kipróbáltuk, mert a tiltott dolgokat a fiatal általában kipróbálja ha teheti, s nem lettünk a társadalom söpredéke.
  Nem, persze, hogy nem értek egyet azzal, hogy a sarki kocsmában töltsék az időt a sulisok, de ha szilveszterkor koccint és megiszik egy fél pohár pezsgőt egy 12-es diák, már rontja a statisztikát,