Hirdetés
Hirdetés
Felhívás!

Nálunk is van HPV-vakcina

Országos szinten nagy mennyiségű HPV elleni vakcina áll rendelkezésre a háziorvosi rendelőkben és a közegészségügyi igazgatóságoknál. Az oltáskampány továbbra is ingyenes, mégis kevesen veszik igénybe. Oltóanyag Kovászna megyében is van.

Hirdetés
Hirdetés

Kovászna megyében a megyei közegészségügyi igazgatóságnál 456 Gardasil oltás van – tájékoztatott Igyártó Gabriella, az intézmény munkatársa. Az országos szintű oltáskampány 2020 januárjától indult, a háziorvosi rendelőkben ingyenesen oltották, illetve oltják be azokat a 11 és 14 év közötti lányokat, akik részére 2017-ben és 2020 folyamán kérelmezték a beoltást, akkor is, ha időközben meghaladták a 14 éves kort. Ezt a szülőknek kell kérelmezniük a háziorvosnál, majd a kérelmeket a nyilvántartásba vétel időpontja szerint időrendi sorrendben összesítik, és havonta küldik az igénylést a közegészségügyi igazgatósághoz – magyarázta Igyártó Gabriella.

Az Egészségügyi Minisztérium 1755-ös számú rendelete alapján szeptembertől a 14 és 18 év közötti lányokra is kiterjesztették a HPV (Humán Papilloma Vírus) elleni ingyenes oltást biztosító programot. Ami az idei adatokat illeti, az eddig felíratott gyerekek száma 216, közülük 122-en a 11-14, illetve 94-en a 15 és 18 év közötti korcsoporthoz tartoznak, köszönhetően az oltási korhatár bővítésének. Az Egészségügyi Minisztérium idén 50.000 dózis oltóanyag megvásárlását látta elő.

A szakemberek felhívják a figyelmet az oltás fontosságára, annál is inkább, mivel a méhnyakrák a világon a negyedik leggyakoribb rosszindulatú daganatos megbetegedés volt a nők körében, és a 9. leggyakoribb rákoshalál-ok. A HPV oltóanyagok a méhnyakrák elsődleges megelőzésére szolgálnak: a meglévő HPV-fertőzést vagy a HPV-fertőzéssel összefüggő kóros állapotokat megszüntetni, meggyógyítani nem képesek. <<

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.