Hirdetés
Hirdetés
Felhívás!

Szakemberek hiányoznak

Szakemberek hiányoznak Kovászna megye

Bár a minisztérium egy augusztusi kormányhatározat-tervezetben még 3500 új állást szándékozott létrehozni a tanügyben, túlnyomórészt az önkormányzatok hatáskörébe átkerülő bölcsődékben, illetve a megyei erőforrás-központokban, a határozat végleges formájába már csak 2000 került bele. Arról érdeklődtünk, Kovászna megyében hány új szakember került a nagy létszámhiánnyal küszködő erőforrás-központba, illetve az iskolákba, óvodákba, bölcsődékbe.

Hirdetés
Hirdetés

K iss Imre főtanfelügyelő elmondta, a bölcsődék átvétele szakaszosan történt, Kovászna megyében is túl vannak már ezen, a gyerekek be vannak iskolázva, és a személyzet is biztosított a jelenlegi struktúra kapacitását tekintve. Az óvodák részéről érkeztek még igénylések, leginkább dadákra lenne szükség, ezeket a kéréseket is összesítették és továbbították a tanügyminisztériumnak.

Ami a speciális oktatásért, illetve a sajátos nevelési igényű gyerekek integrálásáért, a hátrányos helyzetűek felzárkóztatásáért létrehozott erőforrás-központokat illeti, a főtanfelügyelő reméli, a minisztérium bekér egy felmérést a tanfelügyelőségektől a tekintetben, hogy az érvényben levő törvények alapján hány utazótanár (ők lennének a logopédusok, iskolapszichológusok) kellene a megyébe. Jelenleg 47 állásra lenne szükség, óriási a hiány és az igény is rájuk, de lehet, majd csak egy országos felmérés után, arányos visszaosztás alapján utalnak ki a megyébe pár állást. Igaz, korábban már 1-2 állás igénylése is gondot jelentett. „Mi a maximális számú állást kérjük, de hogy mennyit kapunk, azt most még nem tudni” – mondta a főtanfelügyelő.

Dr. Szőcs Levente, a Kovászna Megyei Erőforrás-központ igazgatója elmondta, a különböző normatív törvények szerint 500, 600 vagy 800 gyermek után jár egy iskolapszichológus vagy logopédus, de ha a legnagyobb számmal osztunk is, még 24 iskolai tanácsadó kellene a meglévő 20 mellé, logopédusból legalább háromszorosa a jelenleg alkalmazottaknak.

Bár nem valószínű, hogy ennyi új állást létrehoznak a rendszerben, ha mégis megtörténne, az is gondot okozna, mert megfelelő termet találni nehéz az iskolákban, és akkor még a felszerelésük szóba sem jött. Ezeket az adatokat is csak most kérte be a minisztérium. Tény, hogy jelenleg van olyan kabinet, ahol az iskolai tanács-adó a takarítónővel osztozik egy apró öltözőn, és olyan is, ahol a nyomtató belsejét télen kiette az egér. A tanintézmények felében gond a teremhiány.

Kétséges, hogy a kormányhatározat megoldja a megye ilyen természetű problémáit, az azonban számos felmérés szerint tény (és nemcsak Háromszéken), hogy a logopédusok és iskolapszichológusok segítségére egyre több gyerek rászorul, még azok közül is, akikre nem sütik rá a „hátrányos helyzetű” címkét. <<

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások