Felhívás!

Nagyon sokan elutasítják

Mint ismeretes, ingyenesen igényelhető a HPV-elleni oltás a 10 évnél idősebb lányoknak, de a korosztályt kiterjesztették a 14–18 év közöttiekre is, ugyanis eddig ez a korcsoport nem szerepelt a kedvezményezettek listáján. A kislányok idén kora tavasszal kapták meg az első adag dózist, most már a másodikat kapják. Sokan azonban visszautasítják a lehetőséget.

Az ingyenes oltási kampány 2020 januárjától indult, a háziorvosi rendelőkben ingyenesen oltották, illetve oltják be azokat 11 és 14 év közötti lányokat, akik részére 2017-ben és 2020 folyamán kérelmezték ezt, akkor is, ha időközben meghaladták a 14 éves kort.  Az Egészségügyi Minisztérium 1755 számú rendelete alapján idén szeptembertől a 14 és 18 év közötti lányokra is kiterjesztették a HPV (Humán papillómavírus) elleni ingyenes oltást biztosító programot.

A közegészségügy összesített adatai szerint 2021-ben 52 lány számára érkezett igénylés szeptember elsejéig. Tavaly összesen 178 igénylést kaptak. Eddig január óta 117 lány kapta meg a teljes oltást, 25-en pedig az első oltást. Jelenleg az intézmény 381 dózis Gardasil oltóanyaggal rendelkezik. A kilenckomponensű oltás 9 HPV-típus ellen nyújt védelmet, és fontos minél előbb beadatni, mert a HPV-oltás a szexuális kapcsolatot még nem létesített, HPV-vel még nem fertőzött egyéneknél a legjobb. Még felnőtt korban is megéri az oltás, de ilyenkor már a hatásosság jelentősen csökken. A védőoltást a gyermekorvosok adják be, viszont annak ellenére, hogy nagyon sok a kedvezményezett, vannak, akik elutasítják a vakcinát – mondta dr. Seres Lucia gyermekorvos. A HPV-oltások hatása kiválónak számít, 93–100%-ban nyújtanak védettséget a vakcinában jelenlevő HPV-törzsekkel szemben, ezért ajánlott beadatni a lánygyermekeknek – figyelmeztetnek a szakemberek. Ugyanakkor az oltás teljesen ingyenes és már csak azért is érdemes beadatni, mert az Európai Unió országai közül Romániában a legmagasabb a 99%-ban a HPV-fertőzés okozta méhnyakrák előfordulása és a kór okozta elhalálozás.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.