Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Műszaki hibás autók az utakon

Műszaki hibás autók az utakon Kovászna megye

Egy országos hír szerint majdnem minden második, a Román Autóbejegyzési Hivatal (RAR) felügyelői által ellenőrzött gépjárműnek műszaki hibája van. A háromszéki viszonyokra voltunk kíváncsiak, így Sárkány Lászlótól, a háromszéki autóbejegyzési hivatal (RAR) vezetőjétől érdeklődtünk a megyénkben jegyzett statisztikákról, gyakori hibákról, kirívóbb esetekről.

Sárkány László már a beszélgetés elején hangsúlyozta, hogy nem tisztje országos adatokat kommentálni, ugyanakkor kifejtette, Kovászna megyében is sok problémát azonosítanak a már forgalomba beírt, illetve a külföldről behozott személygépkocsiknál, továbbá a láttamozások utáni visszautasítások száma is emelkedett az utóbbi években, de mifelénk a helyzet nem annyira rossz, mint országos viszonylatban.

A háromszéki RAR-nál az utóbbi 2 évben jelentősen megnőtt a külföldről behozott, beíratandó autók száma – tudtuk meg Sárkány Lászlótól
– Statisztikailag a legtöbb rendellenességet a megyei rendőrséggel közösen, a közúti forgalomban végzett ellenőrzések során azonosítottunk. Fontos megjegyezni, hogy ilyenkor eleve azokat a járgányokat „szúrjuk ki”, állítjuk le, és ellenőrizzük, amelyekről úgy látjuk, hogy műszaki hibásak lehetnek – mutatott rá Sárkány.

Hirdetés
Hirdetés

Tavaly a közutakon, megyeszinten 1734 járgányt vizsgáltak át, ezek 32,8%-nál különféle gondot azonosítottak, továbbá 14%-nál balesetveszélyes rendellenességeket is találtak. Az említett járgányok 0,98%-ánál lejárt, vagy adott esetben hamis műszaki miatt vonták be a forgalmi engedélyt. A megyei rendőrséggel közösen végzett akciók során 257 bírságot szabtak ki, 157 forgalmit vontak be egyéb hiányosságok miatt. A leggyakrabban azonosított hibák amúgy Háromszéken a fékrendszereknél, elektromos-, főképpen világítási rendszereknél fordulnak elő, illetve az átrozsdásodás is gyakori.

Megtudtuk, hogy számtalan alkalommal lejárt műszakival közlekedő sofőröket is elkaptak, ugyanakkor az utóbbi időben a hamis műszakival (!) közlekedő sofőrök száma is szemet szúró.

Amúgy a közúti szűrőpróbákon bevont, elkobozott forgalmi engedélyeket csak a RAR-nál elvégzett műszaki vizsga alapján szerezhetik vissza a sofőrök. Kiderült továbbá az is, hogy a külföldről behozott, frissen beírandó autóknál kevesebb gondot azonosítanak, mint a már forgalomba beírtaknál, ez valamennyire logikus is, hiszen a külföldi vásárláskor a leendő tulajdonosok odafigyelnek, hogy ne ócskavasat, rossz műszaki állapotú járművet szerezzenek a pénzük ellenében. 

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük