Felhívás!

Miről döntött az alkotmánybíróság?

Miről döntött az alkotmánybíróság? Kovászna megye

Nem a parlament, hanem a végrehajtó hatalom feladata az ügyészség és a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) közötti protokollum titkosságának feloldása – erről és nem más egyébről döntött a román alkotmánybíróság – hívja fel a figyelmet Puskás Bálint. A volt alkotmánybíró arra reagált, hogy a sajtóban többfelé hibásan jelent meg az erről szóló tudósítás.

Puskás Bálint felidézte: számos napilapban az jelent meg, hogy „elbukta az előzetes alkotmányossági kontrollt a lehallgatásokra alapozott perek újratárgyalásáról elfogadott törvénytervezet”, amely jogalapot teremtett volna minden olyan ítélet megkérdőjelezésére, amelyeknél titkosszolgálati lehallgatásokból származó bizonyítékokat használtak fel.

– A perújrafelvétel szóba sem került, nem szerepelt napirenden, nem tárgyaltak róla. Az alkotmánybíróság csupán arról döntött, hogy alaptörvénybe ütköző a SRI és az ügyészség közötti protokollumok titkosságának feloldását elrendelő törvény, mégpedig azért, mert erről a törvényhozás nem rendelkezhet, ez nem a parlament, hanem a végrehajtó hatalom feladata – magyarázta Puskás Bálint.

A jogszabályt Klaus Iohannis államfő, az ellenzéki pártok és a legfelsőbb bíróság támadta meg az alkotmánybíróságon. 

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.